• hr
  • en
  • de
  • it

Brod mira dogodine u proljeće dolazi u Biograd

"Brod mira", veliki kruzer u čarteru japanskih nevladinih organizacija i zaklada koji plovi svijetom kao ambasador za promicanje mira, ljudskih prava i odgovornog odnosa prema okolišu, na proljeće iduće godine prvi će put pristati u Biogradu na Moru. Biograd će tako, uz Dubrovnik, biti jedini hrvatski grad koji će se naći na ruti "Broda mira" koji već 27 godina kreće iz japanske luke Yokohama na tri godišnje plovidbe oko svijeta.

Vijest o dolasku "Broda mira" u Biograd donijela je biogradska delegacija koja je prošlog tjedna sudjelovala na 8. općoj skupštini "Gradonačelnika za mir" održanoj u Hirošimi.
- Ništa ne dolazi samo od sebe. Bez našeg rada i zalaganja "Brod mira" nikada ne bio došao u Biograd, a iza nas stoje rezultati. Biograd je član izvršnog odbora udruge koja okuplja više od 5000 gradonačelnika iz cijelog svijeta i koji, zapravo, predstavljaju više od milijardu ljudi. Svojim aktivnostima unutar organizacije i ovdje u Hrvatskoj Biograd je dokazao liderske sposobnosti. Dogovor o dolasku broda samo je potvrda uloge koju je Biograd stekao tijekom šestogodišnjeg članstva u organizaciji "Gradonačenici za mir" - rekao je biogradski gradonačelnik Ivan Knez, dodajući u svojem stilu da od Japanaca nije ni očekivao drukčiju odluku.

- Japanci su poznati kao nacija koja zna i cijeni kvalitetan rad, a Biograd tu ima što pokazati - veli Knez.

Jedna plovidba "Broda mira" traje tri mjeseca, tijekom kojih brod obilazi luke i gradove 20-ak zemalja svijeta sve dok ne napravi puni krug oko Zemljine kugle i ponovno se vrati u polazišnu luku Yokohamu. Na brodu prosječno bude oko 800 putnika, najviše japanskih turista, ali i međunarodnih znanstvenika, profesora, mirovnih aktivista, stručnjaka različitih profila i volontera iz cijelog svijeta. Oni u svakom gradu i luci gdje pristanu na nekoliko dana informiraju građane o globalnim problemima, koji sve više postaju i naši svakodnevni problemi, razvijaju odnose s lokalnim stanovništvom, te obilaze spomenike prirodne i kulturne baštine.

- Organizacija "Gradonačelnici za mir" prvenstveno se zalaže za borbu protiv nuklearnog naoružanja, ali i za mir u svijetu. Aktivnostima u organizaciji i u Hrvatskoj Biograd se nametnuo kao regionalni lider "Gradonačelnika za mir". Taj bi status trebao i formalno dobiti, a prvi je korak prema tome osnivanje nacionalne ili možda regionalne udruge "Gradonačelnika za mir" koja bi okupljala 30-ak hrvatskih i 20-ak drugih gradova iz regije. Na taj bi način sve buduće akcije koje "Gradonačelnici" budu globalno pokretali bilo puno jednostavnije koordinirati - zaključuje gradonačelnik Ivan Knez.

Nakon što je prošlog tjedna u Biogradu održana sada već tradicionalna komemoracija za sve poginule u Hirošimi i Nagasakiju, Biograd će početkom listopada ugostiti i međunarodnu izložbu o nuklearnoj bombi. Riječ je o posterima koji govore o razornoj moći nuklearne bombe te raznim predmetima koji su "preživjeli" eksploziju, a bit će dva mjeseca izloženi u Zavičajnome muzeju Biograda. Dva dana prije otvaranja izložbe u Zagreb će doputovati i "hibakushe", preživjele žrtve nuklearnog napada na Japan. Oni će građanima i učenicima prenijeti svoja strašna iskustva iz Hirošime i Nagasakija, a nakon toga će doći na otvaranje izložbe u Biogradu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr