• hr
  • en
  • de
  • it

Brod japanskih oružanih snaga u posjetu Splitu

Školski brod japanskih obrambenih snaga „Kashima" s 340 časnika i kadeta uplovio je jučer u Loru gdje će u sklopu bilateralne vojne suradnje Hrvatske ratne mornarice (HRM) s oružanim snagama Japana biti do 6. rujna.
To je prvi put od osamostaljenja Hrvatske da jedan brod japanskih oružanih snaga posjeti Hrvatsku, a posjet je organiziran u povodu 20 godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana.
„Ovaj brod namjenjen je isključivo za obuku pripadnika japanskih obrambenih snaga, a u sklopu petomjesečne turneje posjetit će ukupno 12 zemalja", rekao je poručnik bojnog broda Takahiko Yogura na prijemu za novinare u kasnopopodnevnim satima na brodu. Za jednosatnog boravka novinarima je omogućeno razgledavanje broda koji od naouružanja posjeduje samo top s prednje strane.
„Taj top služi samo za obuku", rekao je Yogura.
Brod je dužine 143 a širine 18 metara dok mu je gaz 7 metara i pripada školskom divizijunu japanskih samoobrambenih snaga.
Tijekom četvorodnevnog posjeta broda „Kashima" HRM-u, kako je službeno najavljeno, među ostalim predviđeni su i susreti zapovjednika HRM-a komodora Roberta Hranje sa zapovjednikom japanskog divizijuna za obuku kontraadmiralom Fumiyukijem Kitagawom te s japanskim veleposlanikom Masaruom Tsujijem te obilazak broda „Kashima" pripadnika HRM-a i uzvratni posjeti posade japasnkog broda brodovima HRM-a.
Sutra u 19,00 sati na splitskoj rivi održat će se koncert japanskog Glazbenog orkestra školskog divizijuna uz koji će nastupiti i bubnjari broda „Kashima" na tradicionalnim japanskim taiko-bubnjevima.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr