• hr
  • en
  • de
  • it

Brijuni rivijera: U Puli 2 marine, ukupno 1.500 kreveta

Brijuni rivijera, trgovačko društvo osnovano u srpnju 2003. godine, planira na području jugozapadne Istre, kao što je poznato, realizirati projekt Brijuni rivijera.

Odabrane lokacije unutar Brijuni rivijere smještene su na jugozapadnom dijelu istarske obale, fažanske općine na sjeveru te Grada Pule na jugu.

Ukupna okvirna površina četiriju lokacija je 114 hektara. Najveća je fažanska Pineta, koja se prostire na 50 hektara, Hidrobaza nadomak Pule ima oko 37 hektara, a otok Sveta Katarina i kompleks bivše vojarne na Monumentima u sklopu pulske luke 27 hektara.

 U Pineti koja se nalazi nasuprot brijunskog otočja, u sklopu fažanske općine, predviđa se izgradnja hotela s četiri ili pet zvjezdica, s ukupno 650 kreveta.

Na Hidrobazi, na krajnjem sjeverozapadnom dijelu Pule, jugoistočno od Brijuna, izgradili bi se hoteli s četiri zvjezdice, ukupnog kapaciteta tisuću postelja.

Otok Sveta Katarina i kompleks bivše vojarne Monumenti predviđena su lokacija za izgradnju dviju luka nautičkog turizma, odnosno marina s vezovima za ukupno 600 plovila. Na kopnu bi pak bilo na raspolaganju 1.200 mjesta za suhi dok. Uz to, izgradio bi se hotel s četiri ili pet zvjezdica s 200 kreveta te kompleks mješovite namjene.

Ugovor o provedbi razvojnog programa "Brijuni rivijera" konsenzusni je ugovor između Vlade, Istarske županije, Grada Pule, Grada Vodnjana, Općine Fažana i društva Brijuni rivijera. Direktor tvrtke Brijuni rivijera Ratomir Ivičić kaže da su njegovi potpisnici, izuzev Općine Fažana, pristali pobliže definirati protokol budućih aktivnosti.

- Potpisivanjem ugovora ostvaruju se uvjeti za raspisivanje međunarodnog natječaja na kojem će se odabrati najpovoljniji ponuditelji, odnosno potencijalni investitori s kojima će se sklopiti predugovori. Odabirom ponuditelja počet će izrada urbanističkih i detaljnih planova uređenja za lokacije razvojnog programa, koji su uvjet za osnivanje prava građenja, služnosti i zakupa i dodjelu koncesije za dvije marine, na Sv. Katarini i Monumentima.
Povjerenstvo bi u rujnu trebalo raspisati javni natječaj za lokacije Hidrobaza i otok Sveta Katarina-Monumenti, dok će raspisivanje onoga za Pinetu uslijediti nakon što Općina Fažana potpiše ugovor. Natječaj će biti otvoren najmanje 90 dana. Kako sada stvari stoje, ako sve bude išlo po planu, prvi bageri bi trebali početi raditi u 2013. godini jer će za dobivanje svih dokumenata koji još manjkaju trebati najmanje godinu i pol, ističe Ivičić.

Naposljetku će se predati u posjed nekretnine ponuditeljima s kojima su sklopljeni konačni ugovori, na rok od 66 godina za lokacije Pineta i Hidrobaza, odnosno na 50 godina za otok Sveta Katarina i Monumente.
Ono što je najbitnije jest da će se nakon isteka ugovornog razdoblja nekretnine vratiti zemljišnoknjižnim vlasnicima zajedno s izgrađenim objektima i infrastrukturom, bez obveze vlasnika zemljišta da plaća naknadu za izgrađene objekte i infrastrukturu.

Prihodi ostvareni od prava građenja, sukladno ugovoru, bit će ulagani u turistički razvoj gradova i općina na čijem su području ostvareni te u unaprjeđenje turističkih sadržaja u javnoj ustanovi NP Brijuni. Ukupna investicija procijenjena je na 300 do 330 milijuna eura.

- Brijuni rivijera će pravo građenja na građevinskom zemljištu ustupiti privatnom partneru i omogućiti mu komercijalno korištenje lokacije projekta, koja je u pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske. Temeljem ustupljenog prava građenja partner će biti odgovoran za projektiranje, od idejnog rješenja do izvedbenog projekta, financiranje, izgradnju te upravljanje objektima i sadržajima projekta.

Istekom razdoblja korištenja prava građenja partner vraća zemljište i predaje objekte u vlasništvo javnom sektoru. Rizik ishođenja svih potrebnih dozvola zajednički snose privatni partner i javni sektor, a partner će biti odgovoran za izradu i financiranje potrebne prostornoplanske dokumentacije, rekao je Ivičić.

"Većina građevinskog zemljišta u Pineti je u vlasništvu Općine Fažana. Vlada RH se uknjižila na dio zemljišta i proglasila ga negrađevinskim. Sada će to mijenjati. Pitam se kako su se na tom zemljištu mogli graditi bungalovi, a da pritom zemljište nije bilo građevinsko stoga smo podigli tužbu protiv RH i stavljena je zabilješka na to zemljište dok se spor ne okonča.

Smatramo da je Pineta u cijelosti naša i ne želimo odustati od tih zahtjeva. Uostalom, sve je to na sudu pa neka on odluči čije je zemljište", kaže Ada Damjanac, fažanska načelnica, odgovarajući na pitanje zašto ta općina nije potpisala ugovor koji su potpisali Vlada, Županija, Grad Vodnjan i tvrtka Brijuni rivijera.
Pitamo je za komentar izjava da je Općina Fažana protiv Brijuni rivijere i razvoja tog kraja.

- Općina Fažana nije protiv projekta Brijuni rivijera, ali ne s ovakvim nakaradnim ugovorima. Ma koji aneksi, ma koji predugovori?! Općina Fažana će pravo građenja potpisati s investitorima, a ne s nekim firmama koje se sutra mogu zatvoriti ili bankrotirati i ode nam građevinsko zemljište u vjetar.

Cijela Općina oko sebe je okružena državnim zemljištem. S jedne strane MUP-ovo odmaralište i vatrogasci, s druge Pineta i Brijuni rivijera. Mi ćemo potpisati ugovor onog trenutka kada naši amandmani budu prihvaćeni. Dotad nemam ovlaštenja potpisati išta, kaže Damjanac.

Izvor: www.glasistre.hr