• hr
  • en
  • de
  • it

Branko Iljadica Rapo ponovo najbolji!

Posljednjeg dana Uskršnje regate odlučivalo se o pobjednicima. Dok je u Open skupinama pitanje pobjednika bilo donekle izvjesno, u ORC skupini čak šest jedrilica moglo se domoći mjesta na postolju, a četiri prvoplasirane posade dijelila su samo dva boda. Kao i prethodnih dana, vjetar je ponovno bio naklonjen jedriličarima, toplo jugo snage dvadesetak čvorova i sunčano vrijeme vjerojatno su najbolji uvjeti koje su i natjecatelji i organizator mogli poželjeti. Ipak, u tim uvjetima i te kako je bila važna spremnost i vještina posada, a najmanje greške mijenjale su ukupan poredak, o čemu dovoljno govori činjenica da je presudna regata u ORC skupini odlučila pobjednika za samo šest sekundi razlike, u regati koja je trajala preko 70 minuta!
Prvu regatu dana najbolje je otvorila posada Mareusa. Krešimir Đakulović odlično je odvozio utrku od starta do cilja, a posada mu je dala pravi vjetar u leđa besprijekorno izvodeći manevre i držeći performanse jedrilice na maksimumu tijekom cijele regate. Gledajući sa strane, to je ono što je nedostajalo drugim posadama za bolji plasman, uz bolje ili lošije taktičke poteze, posade su teško cijedile onu bitnu razliku u brzini jedrilice - u kontinuitetu. Najbolji primjer bio je Darko Hajdinjak koji je na jedrilici Johnatan pametnim jedrenjem odlično odvozio regatu, ali za bolji plasman nedostajale su frakcije čvora u brzini niz vjetar. Najugodnije iznenađenje prva dva dana regate, Teo Piasevoli na jedrilici Stribor, nije uspio zadržati prednost jučerašnjeg odličnog jedrenja, a glavni favorit, splitska Teuta Bartula Mišure prestupom na startu uništila je izglede za plasman među pobjedničke posade. U 'drugom poluvremenu', drugoj regati dana, ORC skupina startala je s i dalje otvorenim pitanjem pobjednika. Mladen Makjanić kao kormilar Anđele X iskoristio je iskustvo jedrenja u klasi laser i na samom startu 'napao' protivnike i otvorio regatu na odličan način. Međutim ni posada Anđele nije odjedrila savršenu regatu do kraja, ali im je drugo mjesto bilo dovoljno za konačnu pobjedu, u korigiranim rezultatima za Mareusom su zaostali samo dvije sekunde! Mareus upisao pobjedu za kraj, te je danas bio prejak za protivnike, vidi se da je jedriličarska sezona na samom početku, a posade trebaju vremena za uigravanje. Veliki pozitivan pomak napravila je posada slovačkog broda Brutal Fish kojim 'orkestrira' naš olimpijac Ivan Kljaković Gašpić, danas se bambi puno bolje nosio s konkurencijom nego dva prethodna dana.
U skupini Open bilo je zanimljivo gledati dvoboje Tonija Bulaje na Oli i Karla Kureta na Orionu. U dvije od tri regate Kuret je vodio zahvaljujući odličnom jedrenju uz vjetar, ali je Bulaja znalačkim korištenjem performansi svoje jedrilice klase Open 40 niz vjetar bio prebrz za Karla pa je konačni rezultat od 3:0 za Bulaju bio realan i prava potvrda njegove konačne pobjede u klasi Open R. Drugo mjesto pripalo je Karlu Kuretu, a treće Nikoli Deškoviću na Poletu V. U skupini Open N, svoju dominaciju potvrdila je posada jedrilice Krka, kormilara Sebastijana Levstika, a druge su bile djevojke koje na jedrilici Marina Frapa predvodi Tihana Tadinac. Treće mjesto osvojila je jedrilica Libertas Nikole Topića koja je za samo jedan bod bila bolja od Zorana Lazića, a presudan je bio posljednji plov, iz čega se vidi da su i amaterske posade imale zanimljivo i kvalitetno natjecanje.
Jednoglasan zaključak jedriličara je da je i ovogodišnja Uskršnja regata potvrdila kako se radi o najbolje organiziranom natjecanju za krstaše u Hrvatskoj, a nakon jedrenja jedriličari su se odlično zabavili na vodičkoj rivi gdje je održano tradicionalno 'kupanje u šampanjcu' za pobjednike.

www.uskrsnja-regata.com