• hr
  • en
  • de
  • it

Bračani povukli Mrduju na svoju stranu

Pravu muku imao je Stručni žiri kako presuditi i otkriti okupljenima tko je u ovoj petoj manifestaciji Potezanje Mrduje 2012. - pobjednik! Tko će slijedećih 365 dana imati priliku hvaliti se, dičiti se kako su vlasnici posjedovnog lista ovog malog otočića u srcu Splitskih vrata, poveznici između Šolte i Brača, otoka dva udaljena tek 800 metara zračne linije, a bez trajektne veze udaljeni - satima putovanja.
I stoga su upravo otočani, evo već petu godinu zaredom odlučili sami sebe pomoći i povezati se barem, a kako drugačije ako ne - škojem!

Pa su osmislili jedinstvenu manifestaciju na svijetu - odlučili su konopom potegnuti otočić Mrduju, pa tko bude jači ide njemu sva slava.
A sami šušur uvijek starta zabavom - užežin Mrduje - koje se ove godine odvijao u šoltanskoj Stomorskoj, uz ritam grupe Mjesni odbor i Nene Belana. Odlično je to bilo zagrijavanje za sam događaj na moru, u akvatoriju te male Mrduje, svima omiljene gdje je u subotu popodne cijelo se užgalo more, od plovila svih vrsta. Našlo se tu i pasara, gumenjaka, jet-skijeva, gajeta, glisera, jedrilica, pa i kajaka, uz štramce na napuhavanje, daske za jedrenje,... ma jednom riječju sve što ploviti može, okupilo se oko škojića.

- Idemo na pucanj topa stivanskog, onog Sv. Roka od drveta smokve napravljenog, potezati konop - diktira mobitelom topnicima sa komandnog mosta Lina Labetić, direktorica Turističke zajednice Milna, dok su svi s nestrpljenjem čekaju taj pucaj, kako bi se i mišice napele.
Sve u ritmu Gegotove pjesme „Od Mrduje do Mrduje", pa Šoltanskog glazbenog zbora imena Olinta koji slavi i svoj 90 rođendan, krenulo je nadmetanje. Svi zapeli, i zgodne djevojke, i iskusni ribari, kršni momci iz kokpita svojih glisera potežu konop, zamijećujemo i pasaru su čak deset žena na njoj i kapetana prof. dr. sc. Ivicu Boku sa građevinskog fakulteta, pa Borisa Gabelu stranačkog čelnika HDSD-a koji na brodu vozi sve pomladak do pomlatka, a „starosnu" mladoliku sliku kvari samo naš fotoreporter Jadran. Tu je i HDZ-ovac Dujomir Marasović, no svi u objektiv hvataju zgodne žene, rasplesale se mlade dame, dok muškarci predah od treniranja snage, koriste za - nazdravljanje.
- Ima više Šoltana, kada smo mi manje škrti - baca rukavicu Nikola Cecić-Karuzić, načelnik Šolte drugom Nikoli, o Buzoliću se radi, donačelniku Milne, koji se odmah i vadi:
- Vi svakom brodu dajete 10 litara benzina i po dvi majice, a mi samo po dvi majice!

I tako u šali, pjesmi, plesu, zabavi, poteže se taj komadić kopna, nekih petnaestak minuta oko pesto plovila i posada njihovih natežu konop, dok ih stotinjak prati i navija: Idemo Šoltani, idemo Bračani.
S jedne strane žute majice šoltanske, a s druge bijele bračke, a svima isti cilj - uzeti Mrduju sebi. Barem na godinu dana!
- Uh, i maestral Bračanima pomaže - komentira se, kakafonija zvukova sred mora opisati se ne da! A tek sliku predočiti koja se tada stapala na morskoj površini, između zelenih otoka, je još teže. Bengalke, cika, vika, graja, pjevanje samo se čulo, svi su nešto uzvikivali s brodova slaveći pobjedu Bračana.
Jer s remijem se od 2:2 ušlo u subotnji okršaj i sada Bračani slave sa 3:2. I to doslovno - dobili su Mrduju na godinu dana, ali i završnu feštu u srcu Milne gdje se zajednički snagama uz nastup Marine Tomašević proslavilo peto Potezanje Mrduje...


Odlučio ministar koji je pitao Bruxelles
Nakon samog potezanja trebalo je i odlučiti tko je pobjednik, čije će ime pisati na posjedovnom listu. Vijećao je Stručni žiri u sastavu: Nikola Cecić-Karuzić, Nikola Buzolić, Lina Labetić, Ante Ruić, Sandra Barčot i Ana Đeldum, tko će slavu pobjednika uzeti. Stupilo se i u kontakt s ministrom uprave Arsenom Baukom, koji je onako u šali sugerirao da se Bruxelles pita, pa se na kraju odlučilo za Brač.
Ma ipak je Mrduja državna, a kako Bračani imaju više ministara, eto njima i Mrduje. Iako, moramo priznati - otočanima tim je malo i maestral pomogao....

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr