• hr
  • en
  • de
  • it

Borba za čisto more

Nova pravila, koja predlaže Europska komisija, odnose se na plastične proizvode za jednokratnu upotrebu koji, tvrde u Bruxellesu, čine »najveći dio otpada na europskim obalama i u morima« te na izgubljen i odbačen ribolovni alat

Rođendanske zabave više nikad neće biti iste: uobičajeni plastični tanjuri, pribor za jelo, slamke i držači za balone otići će uskoro u povijest, ako se države članice Europske unije slože s prijedlogom Europske komisije da se na tržištu EU-a zabrane jednokratni plastični proizvodi za koje postoje lako dostupne i ne preskupe alternative.
Drugim riječima, spomenuti predmeti, kao i, primjerice, plastični štapići za uši, morat će se ubuduće izrađivati od »održivijih materijala«, što znači materijala koji se mogu lakše reciklirati i koji manje štete okolišu.
Nova pravila, koja predlaže Europska komisija, odnose se na plastične proizvode za jednokratnu upotrebu koji, tvrde u Bruxellesu, čine »najveći dio otpada na europskim obalama i u morima« te na izgubljen i odbačen ribolovni alat. »Te dvije kategorije proizvoda zajedno čine 70 posto cjelokupnog morskog otpada«, ističe Komisije napominjući da će se na različite proizvode primjenjivati različite mjere. Dakle, zabrana je samo jedna od mjera i odnosi se samo na proizvode za koje postoje »lako dostupne i cjenovno pristupačne alternative«. Kada takve alternative ne postoje, primjenjivat će se druge mjere.
Komisija, među ostalim, predlaže da države članice smanje upotrebu plastičnih spremnika za hranu i čaša za napitke na način da ponude alternativne proizvode ili, pak, zabrane njihovo besplatno dijeljenje, odnosno da ih se počne naplaćivati. Takva mjera, podsjetimo, već je primjenjena na deblje plastične vrećice kako bi se smanjila njihova upotreba.
Od država će se, nadalje, tražiti da do 2025. godine organiziraju prikupljanje 90 posto jednokratnih plastičnih boca za napitke, primjerice, putem povratne naknade. Neki proizvodi - kao što su higijenski ulošci, vlažne maramice i baloni - morat će imati jasnu oznaku na kojoj će biti navedeno kako proizvod treba odložiti u otpad, kakav negativan utjecaj proizvod ima na okoliš i postoji li u njemu plastika.
Plan je Komisije i da proizvođači sudjeluju u troškovima gospodarenja otpadom i čišćenja, a za industriju su predviđeni i poticaji kako bi se razvijale okolišno prihvatljivije alternative za proizvode poput ambalažnih vrećica i omota, plastičnih čaša i spremnika za hranu i tome slično.
Riječ je, zasad, samo o prijedlogu Komisije koji ide na raspravu u Europski parlament i Vijeće. Zadnju riječ imat će države članice.

Izvor: www.novilist.hr