• hr
  • en
  • de
  • it

Bogati Rus preko oglasa želi kupiti hrvatski otok

Prije nekoliko dana u malim oglasima Novog lista objavljena je ovakva obavijest: "Za poznatog kupca potražujemo otok na Sjevernom Jadranu".
Na prvi pogled jedan ovakav oglas može zvučati poput šale, ali - nije. Oglas je dala opatijska agencija za promet nekretninama Smart-invest immobilien. Njezin vlasnik Milan Mandić ističe da se radi o ozbiljnom kupcu kojem novac za kupnju otoka ne predstavlja baš neki problem.
Pitanje se samo nameće - radi li se o Rusu ili pak Englezu. "O Rusu", kaže kratko Mandić. Tu za njega sva priča o kupcu završava. Samo dodaje da su ovakvi kupci - ekskluziva. Cijena četvornog metra otoka nije tako strašna; kreće se između 10 i 60 eura. Sve u svemu, za "svega" desetak milijuna eura moguće je postati vlasnikom većeg otoka na Sjevernom Jadranu!
- Ponuda za kupnju otoka nema puno. Kada do nas i stignu, najčešće dolaze iz država s područja bivšeg Sovjetskog Saveza. Uglavnom se ipak radi o Rusima. Doduše, znaju i Englezi pokazivati zanimanje za ovakve investicije. Naravno, sve su to iznimno imućni ljudi kojima je kupnja otoka prije svega stvar prestiža, kaže Mandić.
Jadranskih otoka na prodaju nema puno; možda dvadesetak. Zanimljivo, Mandić otkriva da je njegovu agenciju već zvalo nekoliko prodavatelja sjevernojadranskih otoka. Radi se o suvlasnicima otoka koji su složni da prodaju naslijeđeno. No, sve je još daleko od toga da je posao sklopljen.
I nitko, jasno, zasad još ne prodaje Krk, Cres ili Lošinj, ali otoci koji im gravitiraju su - na prodaju. Blizina zračnih luka Pula i Rijeka razlog je ovom zanimanju za sjevernojadranske otoke.
- Ovaj naš kupac traži otok površine od 50.000 do 400.000 četvornih metara, nenaseljen, dodaje Mandić.

Izvor: www.glasistre.hr