• hr
  • en
  • de
  • it

Blokada splitske luke?

Splitska gradska luka mogla bi za 15 dana biti blokirana! Takvu mogućnost Indexu je najavio Toni Medvidović, direktor Trajektne luke, koja se već gotovo punih deset godina spori s Lučkom upravom Split. Ako razgovori u Ministarstvu prometa ne daju rezultate, Medvidović kaže da će radnici Trajektne luke onemogućiti uplov i isplov brodova u splitskoj gradskoj luci! Možemo samo zamislit što bi to značilo usred turističke sezone!
Blokada će biti organizirana zbog toga što ni nakon 12 godina Trajektna luka nema prvenstvenu koncesiju za obavljanje lučkih usluga te još čitavog niza razloga. Medvidović se žali na HDZ-ovce, ali i lokalne SDP-ovce, što nesumnjivo usložuje situaciju. Može li išta napraviti ministar Siniša Hajdaš Dončić?
"Postoje tri pravomoćne presude Upravnog suda i odluka Ustavnog suda koje nam potvrđuju to pravo, ali ga mi ne možemo realizirati zbog Rina Petrića, predsjednika Upravnog vijeća Lučke uprave te Branka Grgića, koji više nije ravnatelj, ali i dalje vodi sve konce. Lučka uprava 10 godina provodi reket nad Trajektnom lukom Split tako da sve brodare obavještava da usluge u luci plaćaju po tarifama koje su oni donijeli i koje su niže 75 posto, nego u drugim lukama. Lučka uprava po zakonu nije ni smjela donijeti tarife za Trajektnu luku Split. Može ih donijeti samo Trajektna luka kao ovlaštenik prvenstvene koncesije", kaže Medvidović.

"Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama jasno je propisao da ovlaštenik koncesije donosi tarife lučkih naknada, a Lučka uprava ih može smanjiti samo u slučaju ako je luka nekonkurentna. Naša luka svake godine bilježi rast putnika i vozila pa nema govora o nekonkurentnosti. Lučka uprava Split na čelu sa Brankom Grgićem i Rinom Petrićem smanjili su na tarife lučkih naknada za 76 posto. Oduzeli su nam parking u luci i dali ga Igoru Lučiću. Oduzeli su nam upravljanje poslovnim prostorima u zgradi lučkog terminala i od tada ga iznajmljuje Lučka uprava. Da su postupili protuzakonito, Lučku upravu upozorila je i državna revizija 2005. i 2008. godine", navodi direktor Trajektne luke.

Unatoč brojnim presudama, Medvidović se žali da ništa ne mogu pokrenuti s mrtve točke te da se i dalje nastavlja situacija u kojoj su onemogućeni u svom poslovanju. Zbog toga je protiv odgovornih osoba podnijeta i kaznena prijava.

"Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama propisao je djelatnost ukrcaja i iskrcaja putnika kao odvojenu djelatnost i zbog toga je imamo pravo naplaćivati od brodara jer njima i slažemo auta u luci i činimo red prilikom ukrcaja i iskrcaja putnika i vozila. Lučka uprava nam je ovo onemogućila jer je Branko Grgić ovu djelatnost spojio sa djelatnosti priveza i odveza brodova. Tako nas je onemogućio da naplaćujemo ukrcaj i iskrcaj putnika i vozila", navodi Medvidović.

Drži da je cilj čelništva Lučke uprave Split financijsko isrcpljivanje i uništenje Trajektne luke te dodjeljivanje lučkih djelatnosti firmi koja će biti pod njihovom kontrolom. Nevolja je samo što Trajektna luka i Lučka uprava Split vode sporova u težini do 50-ak milijuna eura. Tko će to platiti?

Izvor: www.index.hr