• hr
  • en
  • de
  • it

Blagaić: Mnogi brodovi su još na putu za Split

Kiša koja je cijelo jutro rominjala nad gradom, prestala je padati samo par minuta prije 12 sati, uoči svečanog otvaranja 14. po redu nautičkog sajma „Croatia Boat Show".
Kako su mnogi uzvanici primjetili, sama činjenica da se sajam održan u oklonostima divlje gospodarske krize, može se smatrati uspjehom. Osim toga, oblačno i kišno vrijeme koje se očekuje do kraja ovog tjedna, ne ide na ruku ovoj tradicionalnoj splitskoj nautičkoj fešti koja se održava do 22. travnja.

Vicenco Blagaić, direktor tvrtke „Profectus" i organizator sajma, kazao je kako „protekle 3 godine krize u nautičkom turizmu svi žele što prije zaboraviti".
-Kiša koja već danima pada nas je pogodila. Radimo 24 sata dnevno kako bi smo dovršili sve izložbene šatore. Mnogi brodovi su na putu prema Splitu pa bi trebali popuniti trenutačno prazna mjesta na sajmu. Prilagodili smo se krizi, jer nismo željeli da se prekine kontinuitet najvećeg regionalnog nautičkog sajma, kao i sam brend sajma. Mnogi proizvođači brodova i opreme, mnogi naši izlagači, prestali su postojati u ovoj krizi. Usprkos svemu, očekujemo veliki broj posjetitelja, te da nas vrijeme posluži-poručio je Blagaić sa otvorenja CBS-a najavivši za subotu, ukoliko se vremenske prilike smiliju, tradicionalni noćni defile brodova.

Organizatore je pozdravio Ante Sanader, župan Splitsko-dalmatinski, a umjesto splitskog gradonačelnika Željka Keruma, govorio je dogradonačelnik Jure Šundov.
-Hrabri su oni koju su u ovoj teškoj krizi izložili svoje brodove u Splitu. Grad će i dalje podržavati ovu manifestaciju, bez obzira tko će u idućim godinama biti gradonačelnik. Na Zapadnoj obali koja se upravo gradi biti će resursi koji će omogučiti vezivanje većih brodova-najavio je splitski dogradonačelnik nove nautičke vezove u Splitu.
Dok, eto, u Banovini priželjkuju jahte pod svojim prozorima, podno prozora Lučke kapetanije, na CBS-u, jučer ih je bilo 50-tak u moru, te 20-tak na suhom izložbenom prostoru.
Sajmom su prodefilirala mnoga poznata lica sa splitske društvene scene. Bili su tu predstanici svih pomorskih institucija, tvrtki, udruga, potom zapovjednici HRM-a i Obalne straže, kontraadmiral Ante Urlić i kapetan bojnog broda Marin Stošić, predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar...
Organizatori, kako su rekli, očekuju 150 brodova, uglavnom inozemnih proizvođača, koji bi se trebali ukazati na tijekom sajma. Posjetitelji ove godine u sklopu sajma mogu razgledati i „Nauticus Show" te „Split Auto Show". Što se ulaznica tiče, prodavati će se po cijeni od 30 kuna, a u dane vikenda po 40 kuna.
Perica Šolić, pomoćnik ministra pomorstva istaknuo je brojku od čak 1885 jahti registriranih u Hrvatskoj.
-To je brojka koja potvrđuje Hrvatsku kao nautičku destinaciju. Osim toga, ACI marine ostvarile su zaradu od 24,7 milijuna kuna u prošloj godini. Prirpemamo izmjene zakona koje će omogučiti lakše izdavanje koncesija na pomorskom dobru, kao i samu zaštitu pomorskog dobra, te okoliša-poručio je pomoćnik Šolić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr