• hr
  • en
  • de
  • it

Biogradska polupodmornica zaronila do Maldiva

Biogradska tvrtka "Agena Marin" uputila je prije nekoliko dana svoju desetmetarsku polupodmornicu na Maldive. To je prva koja je zaronila izvoznom rutom, a do sada je poznato biogradsko "i brod i podmornica" plovilo, za razgledanje podmorja ploveći po površini, u Hrvatskoj kupilo već tridesetak kupaca.
Vlasnik tvrtke "Agena Marin" je Mladen Peharda, koji se sa svojim timom dobro namučio da polupodmornicu od 10 metara ukrca u kontejner od 12 metara. Plovilu je trebalo skinuti sve dijelove koji su "zapinjali", a koji će se, kad brod s kontejnerima za mjesec dana stigne na Maldive, ponovno spojiti.
Kupac polupodmornice je jedno veliko hotelsko poduzeće koje ima 17 resorta. Peharda je objasnio da je taj posao sklopljen nakon nastupa tvrtke na prošlom sajmu u Düsseldorfu, a s istim je kupcem Peharda u pregovorima za prodaju još 10 istih podmornica.
- To će se dogoditi ako se ne osramotimo s prvom - rekao nam je Peharda napola ozbiljno, a napola u šali.
Prva polupodmornica "Agene Marin" može smjestiti dvanaest putnika, ali već su izradili prototip nove, puno veće, dužine 17 metara i širine 3,75 metara. U njoj će moći sjediti 34 putnika, a 55 je maksimalni broj putnika koji mogu stati u prostrani trup broda ispod mora i koji će moći promatrati morsko podmorje kroz velike zaobljene "izloge".
Za razliku od prve biogradske polupodmornice, većoj je prednost i to što će biti moguća komunikacija kormilara s putnicima, tako da će on moći, poput turističkog vodiča, animirati goste.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr