• hr
  • en
  • de
  • it

Biograd: stigla replika broda iz 16. stoljeća

Biograd na Moru slavi Dan grada i blagdan nebeske zaštitnice sv. Stošije. U povodu toga je u petak ispred ulaza u Srednju školu Biograd, a uoči održavanja svečane sjednice Gradskog vijeća, postavljena desetmetarska drvena replika trgovačkog broda iz 16. stoljeća, koji je 1967. pronađen kod otočića Gnalića u Pašmanskom kanalu.
Replika je umanjena tri i pol puta u odnosu na original, prema idejnom projektu inženjera brodogradnje Ivana Marinčića iz Murtera. Izrađena je u brodogradilištu Betina od smreke i hrastova drva, za što je Grad Biograd izdvojio oko 300 tisuća kuna.
Nakon svečane sjednice, na kojoj je Grad Biograd potpisao povelju o prijateljstvu i suradnji s rumunjskim gradom Alba Juliom (Bijeli grad, na rumunjskome), replika će biti izložena ispred ulaza u Zavičajni muzej na biogradskoj rivi.
Za sada samo tijekom ljeta, kako bi privlačila goste i popularizirala vrijednu zbirku trgovačkog tereta s potonulog broda, koja sadrži više od 25 tisuća predmeta, najviše staklenih, izrađenih od stakla iz Murana.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr