• hr
  • en
  • de
  • it

Biograd Boat Show

Sedamnaesti po redu Biograd Boat Show. koji za svega tri dana otvara svoja vrata, trebao bi, prema najavama tvrtke Ilirija d.d. kao organizatora, nadmašiti sve dosadašnje sajmove, i to po broju izlagača, izloženih plovila, predstavljenih noviteta, ali i po broju posjetitelja. Što će ove godine ponuditi naš najveći i najposjećeniji nautički sajam predstavio nam je direktor tvrtke Ilirija Milan Šangulin.

o Jeste li zadovoljni odazivom izlagača i prijavama pristiglim na sajam? Hoćemo li ove godine vidjeti više u odnosu na prošlu godinu?

- Jako smo zadovoljni odazivom izlagača. Ako kažem da je ove godine pristiglo više od 300 prijava izlagača iz svih nautičkih sektora, od proizvođača plovila, proizvođača i zastupnika u prodaji nautičke opreme, sportskih rekvizita, opreme za zabavu i nautičke odjeće i obuće, te da ćemo predstaviti više od 300 plovila, a među njima i brojne novitete, onda vjerujem da je posve jasno da će ove godine sajam ponuditi najviše do sada. Sve tri izlagačke hale rasprodane su više od mjesec dana prije početka sajma i to svakako govori puno o interesu izlagača. Ove je godine značajno povećana i ponuda sportske i posebno ronilačke opreme, te dasaka za veslanje, što je posljednje dvije godine svojevrstan hit u svijetu.

o Već tradicionalno BBS svake godine organizira nešto novo i uvijek nečime iznenadi i izlagače i posjetitelje. Što možemo očekivati ove godine?

- Puno je toga novoga, no među najzanimljivijim novostima svakako bih istakao novi pontonski most u sjevernom dijelu marine, koji će spojiti operativni gat sa šestim gatom, na kojem će tijekom sjama biti smješteni višetrupci, odnosno katamarani i trimarani sa motornim ili pogonom na jedra. Proširen je i prostor za izlaganje jedrilica, kao i hala C koja je sada dodatno povećana i može primiti znatno više izlagača. Ove je godine također proširen i prostor Yacht Charter Centra, na kojem će se na jednom mjestu predstaviti više od 30 charter kompanija sa više od 1.400 plovila. Centar je ujedno prebačen iz hale C, gdje je do sada bio smješten, u novi i veći prostor u hali B, a u istu je halu smješten i prostor za susrete i poslovne razgovore.

o BBS je uvijek bio mjesto gdje smo mogli vidjeti mnoštvo noviteta iz domaće male brodogradnje. Kakav je odaziv naših malih brodograditelja na ovogodišnjem sajmu?

- Njihov je odaziv i ove godine dobar, nekako se kreće u okvirima dosadašnjih izlaganja domaćih brodica, no ove smo godine posebno zabilježili povećan interes domaćih brodograditelja za izlaganje manjih plovila na kopnu, te će posjetitelji moći vidjeti značajno veći broj čamaca i manjih brodica iz domaće proizvodnje nego prijašnjih godina.

o Biogradski je sajam, osim po bogatoj ponudi, poznat i po dobroj zabavi. Što ste ove godine pripremili za posjetitelje u onom neslužbenom dijelu sajma?

- I ove ćemo godine dobro zabaviti naše posjetitelje. U samoj marini svake će večeri za vrijeme trajanja sajma biti koncerata i „žive" muzike, pripremili smo i bogatu gastro ponudu, a zabavni će se program odvijati i izvan marine, na ulicama i trgovima Biograda. I ove ćemo godine u vrijeme održavanja sajma organizirati nekoliko regata, pa će se tako održati i posebna BBS regata otvorenog tipa, Samoborska regata, 19. Češki Rallye, te posebno zanimljiva regata nazvana jednostavno „The race", u kojoj će sudionici jedriti zahtjevnu rutu od Biograda do Lefkasa u Grčkoj i natrag, a posjetitelji sajma će cijelo vrijeme moći pratiti pozicije sudionika putem GPS tracking sustava. Također ćemo predstaviti i Svjetsko prvenstvo klaseTopcat K1 + ITC K2 + K3.


o Prošle se godine, prema tvrdnjama brojnih stručnjaka, počeo nazirati postepeni izlazak iz krize i recesije koja je obilježila posljednjih šest ili sedam godina u poslovanju nautičkog sektora. Slažete čli se sa tim tvrdnjama i je li uzlazni trend vidljiv i na BBS-u?

- Generalno gledajući, tržište brodova na jedra, odnosno krstaša koji su predviđeni kao dio charter ponude, u Hrvatskoj je još od prošle godine vrlo jako, rekao bih čak i da je na svjetskom nivou, odnosno potražnja za krstašima raste, jednako kao i kupovina takvih brodova. Zanimljiv je podatak da se u Hrvatskoj više proda krstaša duljine od 10 do 15 metara nego u cijelom SAD-u. Nažalost, tržište motornih brodova i jahti ne slijedi taj trend. Motorni se brodovi još uvijek teže prodaju i trebat će još neko vrijeme da se njihova potražnja stabilizira na prijašnjim razinama. I to je posve prirodan trend. Naime, jedrilice u većini slučajeva kupuju charter kompanije kojima je brod sredstvo poslovanja, a tako kupljeni brodovi u određenom će vremenskom periodu vratiti ulaganje. Motorne jahte su u pravilu luksuzni proizvod koji najviše kupaca nalazi među privatnim osobama. A oni se posljednjih godina teško odlučuju potrošiti novac za nabavu broda, dijelom i u strahu od poreznika koji provjeravaju svaku takvu transakciju. Stoga su i leasing tvrtke opreznije u odobravanju kredita za kupovinu motornih brodova, za razliku od kreditiranja kupovine brodova na jedra, jer ovi drugi značajno brže vrate uloženi novac. Zbog svih tih razloga oporavak segmenta motornih brodova ide osjetno sporijim tempom. No zato manja plovila, sportska i nautička oprema i usluge također bilježe lagani uzlazni trend i možemo reći da su i ti segmenti ponude u laganom oporavku.

Izvor: http://www.nautica-portal.com