• hr
  • en
  • de
  • it

Bez poticaja ugroženo pola istarske flote

Nastavak sufinanciranja goriva za ribarska plovila i isplaćivanja kompenzacije za ulovljenu ribu te imenovanje osobe koja će, umjesto dosadašnjeg državnog tajnika, u Ministarstvu poljoprivrede biti zadužena za ribarstvo i pregovore s ribarima glavne su stavke zahtjeva koje će ministru poljoprivrede uputiti Ceh za ribarstvo Istarske županije, čijoj su sjednici u petak prisustvovali i predstavnici ribarskih udruga i zadruga te Županije.

- Nova je Vlada uspostavljena prije skoro mjesec dana, a u resornom ministarstvu, iz čijeg je naziva uklonjena riječ ribarstvo, još uvijek nema osobe s kojom možemo pregovarati. Ribari jednostavno ne znaju što ih očekuje u ovoj godini ni do ulaska u EU. Spomenuta su nam pitanja trenutno najvažnija, tražimo odgovor u što kraćem roku, a zatim ćemo se posvetiti problemima poput beneficiranog radnog staža, registra brodova, prodaje ribe, povećanih troškova prodaje i pravilnika, na koje upozoravamo već godinama, rekao je predsjednik Ceha Tonči Trevižan.
Prema riječima Mihaela Tasića, upravitelja ribarske zadruge Istra iz Poreča i dugogodišnjeg predsjednika sekcije za ribarstvo pri porečkom Udruženju obrtnika, ribarski je sektor u posljednjih šest godina imao 13 različitih vidova poticaja i potpora na kojima je velik broj ribara bazirao isplativost svog poslovanja.

- Za nas je apsolutno neprihvatljivo da od danas do sutra ostanemo bez tih poticaja. Prema mojoj procjeni, time bi se ugrozilo pedesetak posto ribarskih brodova. Hrvatska, kao tradicionalno ribarska država, mora pogledati kao funkcioniraju naši susjedi te održivim razvojem i dobrom ribarstvenom politikom naš sektor staviti u zasluženi položaj. Apeliramo na ministra poljoprivrede da dobro razmisli o poticajima koji će do ulaska u EU ribarima omogućiti opstanak, a usporedno s time treba razvijati infrastrukturu koja će im omogućiti da nastave živjeti i bez poticaja, budući da ulaskom u EU nestaju tržna kompenzacija, sufinanciranje goriva i poticanje proizvodnje, rekao je Tasić.
Dugogodišnji ribar, član Ceha i savjetnik pri županijskom Upravnom odjelu za poljoprivredu i šumarstvo Danilo Skoko istaknuo je da je jedan od velikih aktualnih problema u ribarstvu cijena nafte koja neprestano raste. "Ribari s punim pravom od nove Vlade očekuju da obuzda troškovnu stranu ribarske aktivnosti. To je moguće upravo ukoliko se kontrolira cijena nafte. Sigurno postoji formula koja će to omogućiti ukoliko se primijeni proizvođačka cijena s najmanjim mogućim PDV-om i dotacijom koju je država u stanju pružiti da bi ribarima olakšala poslovanje. Osim toga, potrebno je isplatiti sve poticaje koje je država ostala dužna i vidjeti koliko je novih moguće uvesti za ribare, iz čisto sociološkog razloga. Naime, naša država si ne može priuštiti da ribarstvo odumre prije nego uđemo u EU, kad će ribarima biti lakše i otvorit će im se novo tržište s 500 milijuna ljudi na kojemu će njihova riba biti skuplja. To razdoblje jednostavno treba premostiti, zaključio je Skoko.

Izvor: www.glasistre.hr

Udruženi nautički portali  
 

2.000 posjeta dnevno
60.000 posjeta mjesečno
720.000 godišnje

Internet oglašavanje u nautici