• hr
  • en
  • de
  • it

Bez komentara na peticiju protiv marine

Uprava Tvornica cementa Umag zasad nema komentara na peticiju koju je protiv izgradnje nautičke marine u uvali Pozioi prije nekoliko dana pokrenuo Mjesni odbor Moela. Marina kapaciteta 200 vezova i površine 6,5 hektara trebala bi se graditi unutar tog zaljeva, a u sklopu velebnog turističkog projekta "Terra Istriana", čiji je investitor Tvornica cementa.
- Ne želimo komentirati tu peticiju u ovom trenutku. Naime, procedura donošenja prostorno-planske dokumentacije je pri kraju, sve meritorne institucije odradile su svoj posao, pregledale projekt i takvog ga prihvatile. Prostorni plan Istarske županije, koji je već godinu dana na snazi, predviđa marinu unutar zaljeva, a s time se sada usklađuje i PP Umaga", rekao je predsjednik Uprave Tvornice cementa Edo Ivančić.
Građani Moele, u čijem će susjedstvu niknuti to luksuzno turističko naselje, više su puta javno rekli da se protive marini unutar uvale zbog, kako su istaknuli, zagađenja, jer bi im to zatvorilo dvije javne plaže. Traže da se nađe druga lokacija i predlažu da se marina smjesti u kamenolom, gdje je sada veliko jezero, jer je tako bilo već predviđeno u županijskom planu prije izmjena 2007. ili da se izmjesti s vanjske strane gata, u otvoreno more.
U tekstu peticije MO Moela predlaže gradonačelniku i Gradskom vijeću da pokrenu izmjene županijskog PP-a u dijelu koji se odnosi na marinu, trajektnu i nautičku luku. Za razliku od toga, građani su dali svoju podršku realizaciji ostalih turističkih sadržaja u "Terri Istriani", kao što su hoteli, vile i drugi objekti visoke kategorije.
Od Ivančića smo doznali da je lani u studenom završila javna rasprava ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana Umaga, koje su trenutno u fazi dobivanja suglasnosti. Istaknuo je da je gradonačelnik Umaga dobio konačni tekst izmjena PP-a za "Terru Isrianu", koji ga mora zatim, eventualno sa svojim primjedbama, poslati Županiji, čiji će ga urbanistički odjel, ako je sve u redu, ponovno poslati u resorno ministarstvo na konačno odobrenje. Tada bi izmijenjen plan morao doći pred gradske vijećnike na konačno usvajanje. Nakon toga odmah ide u javnu raspravu Urbanistički plan uređenja "Terra Istriana".
Projekt tog turističkog naselja na prostoru bivše cementare, na južnom ulazu u Umag, zamišljen je još prije 20-ak godina, kada je Tvornici cementa počelo nestajati sirovine za rad. U srpnju 1994. ugašena je peć, a meljava cementa zaustavljena je u svibnju 2005. Tada je službeno stala proizvodnja u tvornici. Cijelo to vrijeme rušeni su objekti, što je konačno dovršeno prije pet godina, kada je uklonjen zadnji - hala sušara.
Buduće luksuzno turističko naselje prostirat će se na ukupno 120 hektara na Kravljem rtu (sve zajedno s jezerom Fiandara koje već postoji, poljoprivrednim dijelom, životinjskim parkom i marinom). Od toga je skoro 15 hektara u vlasništvu Tvornice cementa (na kojem će se graditi smještajni kapaciteti), a ostalo su državni tereni. Većina građevinskog dijela, predviđen za hotel s 80-ak soba, vile, parkirnu kuću i druge zgrade, nalazit će se na 19 hektara. Naselje bi trebalo imati 2.270 postelja i 3,5 kilometara dugu šetnicu. Tvornica cementa posjeduje više koncesija za taj cijeli prostor, odnosno za postojeće rudarske zatražit će se prenamjena.

Izvor: www.glasistre.hr