• hr
  • en
  • de
  • it

Besplatan internet doveo im 20 posto više nautičara

Lučka uprava Šibensko-kninske županije prva je u Hrvatskoj provela pilot-projekt i omogućila besplatan internet priključak za nautičare u tri luke pod svojom nadležnosti. Riječ je o lukama na otocima Kapriju i Zlarinu te u Prvić Luci.
- U prošla dva mjeseca koliko je internet dostupan, promet u tim lukama povećao se za dvadesetak posto. Nautičari se nerijetko i vraćaju u te luke, nakon što negdje isplove. Također, povratne informacije su pozitivne, a i signal je odličan - rekao nam je Željko Dulibić, ravnatelj Lučke uprave Šibensko-kninske županije.

 Idućeg ljeta planiramo projekt besplatnog interneta i na druge naše luke na otocima - veli Dulibić

On ističe kako je projekt koštao samo nekoliko tisuća kuna, a ideja je pokupljena iz luka u Italiji: - Dobili smo informaciju da oni imaju takvu ponudu i da im je to donijelo dobit. Na žalost, do sada se nigdje na našem dijelu Jadrana nautičari nisu imali gdje priključiti na internet, provjeriti mailove... Idućeg ljeta planiramo projekt besplatnog interneta proširiti i na druge naše luke na otocima, pa čak i one manje prometne.

Čujte, negdje na kopnu sve im je dostupnije. Tamo se vežu na rivu, odu u neki internet caffe, spoje se na wireless i slično - govori Dulibić.
Osim omogućavanja besplatnog interneta, u iste tri luke uveden je i videonadzor: - Glavni razlog tome je sigurnost ljudi. Sada u svakom trenutku znamo što se u tim lukama događa.
Prije nam se znalo dogoditi da netko namjerno pokida kabele, napravi neku drugu štetu, sada je to nemoguće da ga se ne primijeti - pojašnjava Dulibić.
Od ove godine promijenjen je i sustav naplate. Odnosno, mjesto na kojima se naplaćuje sidrište i vez umreženo je sa sjedištem Lučke uprave, pa tako u uredu u svakom trenutku znaju kada se u kojoj luci obavlja naplata.

Dogodine i plaćanje karticama
Županijska Lučka uprava, od iduće godine, planira uvesti i plaćanje veza ili sidrišta karticama. Trenutačno je plaćanje moguće jedino u gotovini:
- Vjerujem da će i to uvelike olakšati boravak nautičarima. Planirali smo kartično plaćanje uvesti već ove godine, no nismo stigli utanačiti ugovor s bankom - rekao nam je Dulibić

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr