• hr
  • en
  • de
  • it

Berket kupio dio Adriachema uz marinu

Marina "Kaštela", u vlasništvu kaštelanskoga gradonačelnika Josipa Berketa, kupila je na jučer održanom ročištu jednu od nekretnina stečajnog dužnika tvrtke "Adriachem" za iznos od 1.150.000 kuna. Riječ je o katastarskim česticama 269/1 i 269/3 u Kaštel Gomilici, na kojima su dvor i šuma u neposrednoj blizini marine, odnosno gospodarska zgrada površine 10 kvadrata te stambena zgrada od 123 kvadrata u kojoj se nalaze četiri bespravno useljena stana. Marina "Kaštela" bila je jedini ponuđač, pravodobno je uplatila jamčevinu te je zatraženu cijenu od 1.139.700 kuna podignula na 1.150.000 kuna.
Kupaca, međutim, nije bilo za ostale ponuđene nekretnine pa je njihova prodaja proglašena neuspjelom, što je dodatno izazvalo nervozu 15-ak bivših radnika, a sada vjerovnika "Adriachema" koji su došli na ročište na splitskom Trgovačkom sudu. Cijena tvorničkoga kompleksa (najveće i najskuplje nekretnine "Adriachema") od 70.443.600 kuna za sljedeće je ročište, koje će se održati 12. ožujka ove godine, smanjena za daljnjih 20 posto (na oko 56 milijuna kuna), a sukladno tome smanjuje se i iznos stečajne mase iz koje se trebaju naplatiti vjerovnici.
Na prvom ročištu, podsjetimo, kompleks je bio ponuđen za 136 milijuna kuna. Svjesni da se stečajni postupak odvija po zakonu, ali ne u prilog bivših radnika, radnici vjerovnici iznosili su razne prijedloge, od onoga da se cijena smanji tek simbolično do isticanja potrebe sazivanja skupštine vjerovnika. Jozo Stipanović predložio je da se vlasnika (državu) prisili na odricanje od založnog prava koje joj daje prednost u odnosu na bivše zaposlenike.
Takav prijedlog nadležno je ministarstvo već odbilo, ali je predloženo da stečajni upravitelj Ivo Jukić nastavi razgovore ne bi li u konačnici prevagnuo stav u korist radnika. Bivši radnici nisu imali zajednički stav o postotku smanjenja cijene, pa im je Željko Stojak iznoseći dosadašnje troškove obrazložio da odugovlačenje nije rješenje. "Samo troškovi stečajnog upravitelja do sada su iznosili: 100.000 kuna po ugovoru o djelu, 70.000 kuna za službena putovanja, 50.000 kuna na ime osiguranja", nabrajao je Stojak i zatražio smjenu stečajnog upravitelja.
Prodajnu cijenu zapravo određuje stečajni sudac, u ovom slučaju Jozo Ćaleta, koji je pokazao razumijevanje za probleme bivših radnika te im dopustio da govore i iznose prijedloge, iako ga oni ni na što ne obvezuju.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr