• hr
  • en
  • de
  • it

Bengalke i jedrenje - to nema nigdi na svitu!

Pravi spektakl pod jedrima priredili su nam članovi JK Mornar. U sklopu Mornar Grand Prixa, tradicionalne regate za klasu Laser, organizirali su noćnu jedriličarsku reviju. Devet laseraša obračunalo se na jedinstvenoj regati koja je ispred prostorija Mornara startala u 20.30 sati.
- Ovo, ljudi moji, nema nigdi u svitu - govorio je u mikrofon Marijan Ban, popularni pjevač i veliki prijatelj jedrenja.
Ban je publiku vodio kroz spektakl, objašnjavao pravila, a više od 300 gledatelja skupilo se pogledati što se to događa.
- Ideja je pala na pamet Jozi Jakeliću - kazao nam je Damir Višić iz Mornara.
A Jakelić, trener Tončija Stipanovića, laseraša koji će Hrvatsku predstavljati na Olimpijskim igrama u Londonu, bio je neprepoznatljiv. Obrijan, uređen...

- Je li ono Jozo - pokazivali su na usidrenu jedrilicu mlađi jedriličari.
- Je, to je on - odvratio im je Tonči Stipanović.

Gledatelja je bila na tri mula oko regatnog polja, ali i na usidrenim brodicama. Valjalo je pronaći pravu lokaciju za gledanje. Bilo je i bliskih susreta, gledateljima uz rub jarboli su 'popravljali' frizure.
- Toooo. Ajmo - vikala je naša najbolja jedriličarka Tina Mihelić slaveći pobjedu svog brata Daniela u kvalifikacijskoj skupini.
I Tina ide na Olimpijske igre, u klasi Laser Radial. Bilo bi zanimljivo vidjeti i noćne ženske okršaje?
- Da, možda ljeti - složila se Tina, ovog puta samo u ulozi navijačice.
Organizatori su priredili pravi spektakl. Na zidu Mornareva hangara projicirani su jedriličarski kadrovi, Ban je, uz glasnogovornicu Hrvatskog jedriličarskog saveza Zrinku Grancarić bio pravi jedriličarski 'vodič', gorile su i bengalke, bilo je navijanja, vina, liganja...
Još da je ljeto, gomila turista i toplija noć, spektakl bi bio i veći. No, recept je odličan.
- Svaka čast mornarevcima, ovako nešto nisam nikad doživio - kazao jer Austrijanac Andreas Geritzer, jedan od najboljih svjetskih laseraša.
Sportski Split tako je ipak u subotnju večer guštao uz balun. Ne nogometni, Hajduku već neko vrijeme ne ide, ali kad se njihov balun sporo kotrlja, brzo naprijed ide ovaj jedriličarski, s adresom Uvala baluni 3.

Jedriličari su ponudili nešto nesvakidašnje, nešto novo. Ovo bi trebala biti njihova godina. Godina u kojoj će se iz Londona vratiti s ponekim olimpijskim odličjem.

Slavlje za Van Schaardenburga
Pobjednik noćne jedriličarske revije je Nizozemac Rutger van Schaardenburg.
U finale regate koju je startalo devet jedriličara plasirali su se Tonči Stipanović, Daniel Mihelić i Nizozemac Rutger van Schaardenburg.
U finalu su se jedrila tri plova na polju dugom šezdesetak metara, a u zadnji su plov izjednačeni ušli Stipanović i Schaardenburg. Nizozemski jedriličar bio je koncentriraniji i na koncu uzdignutih ruku otišao na spavanje.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr