• hr
  • en
  • de
  • it

BBC o lijepoj našoj

Poznati se britanski internetski portal osvrnuo na znamenitosti, turističku ponudu i povijesne značajke Hrvatske u članku pod imenom "Pet zanimljivih činjenica o Hrvatskoj".

BBC je u svojoj rubrici "Travel" objavio članak o Hrvatskoj u kojem piše o kravati, obali, domaćoj kulturi uzgoja vinograda, rimskom utjecaju i Dubrovniku kao povijesno važnom središtu.

1. "Pioniri mode"

U prvom su odlomku pisali o našem značaju po pitanju svjetskih izuma pa su spomenuli sustav izmjenične struje, prvi testirani padobran i kravatu. O potonjem piše kako su taj odjevni ukrasni predmet nosili hrvatski vojnici, a zatim je modu preuzela francuska vojska u 17. stoljeću koja ju je proslavila.

2. "Obala za odmor"

Iako je naša obala nadaleko poznata, BBC nije propustio priliku da je još malo nahvali. Pisali su o našim otocima i otočićima kojih je preko tisuću, a samo ih je 50 nastanjeno. Zatim su pažnju čitatelja skrenuli na 3500 kilometara obale prekinute s 15 kilometara bosansko-hercegovačkog teritorija koji je najmanja državna obala na svijetu.

3. "Dionizijska ponuda"

Vino je u Hrvatskoj proizvod 2500 godina stare tradicije koja seže u vrijeme starih Grka, a posebno su istaknuli vinograde Starog Grada na Hvaru. "Hrvatska danas ima preko 300 vinogradskih područja, 17.000 proizvođača i 2500 uglavnom bijelih sorta vina".

4. "Rimski utjecaj"

BBC je pisao je i o našoj trenutnoj novčanoj valuti, kuni, te spomenuo njeno povijesno nasljeđe. Naime, vrijednim krznom kune, šumskog sisavca, davno je narod istočne Hrvatske plaćao porez Rimu. Životinja kuna pojavila se još na srednjovjekovnim kovanicama prije no što je postala službeno ime hrvatskog novca 1994. godine.

5. "Suverena luka"

Na samom kraju britanski je popularni portal ispričao kratku priču o našem Dubrovniku koji je od 1358. do 1808., kad je pao pod vlast Napoleona, bio centar grada-države po imenu Dubrovačka republika. "Iako veoma mala, Dubrovačka je republika bila središte obrazovanja i kulture u doba renesanse".

Izvor: www.index.hr