• hr
  • en
  • de
  • it

Batana putuje na svjetski festival mora

Ekomuzej Kuća o batani s batanom "Fiamita", opremljenom novim oglavnim jedrom, od 13. do 19. srpnja sudjelovat će na festivalu mora i mornara koji se tradicionalno održava svake četiri godine u francuskom Brestu. Posadu "Fiamite", izgrađene 2005. u malom brodogradilištu na otvorenom na gradskoj rivi, činit će Marc Junior Borghigiani i Milovan Gržinić. Kao predstavnik ekomuzeja i Grada Rovinja u Brest putuje i Donald Schiozzi, direktor Lučke uprave.
Odlazak u Brest organiziran je s posadama pet tradicionalnih brodica gornjeg Jadrana od kojih je batana jedina sa zapadne obale Istre. Ove će brodice na najvećem svjetskom okupljanju ljubitelja maritimne baštine predstaviti Istru i Kvarner, a uz to i gradove iz kojih dolaze - Mošćeničku Dragu, Lovran, Krk, Rab i Rovinj. U Brestu će se uz pomoć turističkih zajednica Istarske i Primorsko-goranske županije, koje su uz gradove pokrovitelji nastupa, promovirati i naša turistička ponuda.
Na festival dolazi 2.500 plovila iz cijelog svijeta, a u sedam dana posjećuje ga milijun posjetitelja. Naše male ljepotice, barke gornjeg Jadrana, krenule su na svoj dvije tisuće kilometara dugačak put već u petak. Članovi posade putuju u Brest sutra, a kasnije će im se pridružiti delegacije gradova, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić te župani Ivan Jakovčić i Vidoje Vujić.

Izvor: www.glasistre.hr