• hr
  • en
  • de
  • it

Batana Leonberg vraćena moru

Obnovljena batana Leonberg svečano je porinuta u more proteklog vikenda u sklopu prve ovogodišnje "Večeri ribarske tradicije", nagrađivane manifestacije koju već petu godinu zaredom provodi rovinjska Turistička zajednica u suradnji s udrugom "Kuća o batani" i pod pokroviteljstvom Grada Rovinja.

Od malog mola prema Trgu Riviera sve je bilo u znaku tradicije i nekadašnjeg načina života. Mnogobrojni posjetitelji i domaći mogli su iznova ili prvi put vidjeti uprizorenje ribarskih vještina - krpanje i pletenje mreža, vrša, domižana, i sve uz zvukove tradicionalnih pjesama bitinada i aria da nuoto.

Okosnica manifestacije bilo je naravno porinuće batane. S trga Rivijera članovi udruge na čelu s kalafatom Mladenom Takačom, predvođeni folklornom grupom KUD-a "Stjepan Žiža" i pjesmom folk grupe "Batana", kao i obično na rukama su obnovljenu batanu prenijeli do malog mola i porinuli u more. Pred porinuće folk skupina Batana i građani su otpjevali himnu ove brodice "La viecia batana".

Uz ribarsku tradiciju neizbježno je i dobro vino te jela od ribe koju su pripremali kuhari Maistre i članovi udruge "Kuće o batani". Posjetitelji su uz to mogli kušati vrhunska vina iz zadruge Vitis i nagrađena maslinova ulja rovinjske zadruge u osnivanju Rubinum.

Prvi put na fešti su se sa svojim autohtonim proizvodima predstavili i domaći članovi međunarodnog projekta za valorizaciju kulturnog turizma SeeNet, iz Pazina, Varaždina, Brtonigle i Završja, u koji je uključen i Rovinj.

U kulturno-zabavnom programu koji se odvijao na dvije pozornice - na Trgu Rivijera i Trgu Maršala Tita nastupila su kulturno-umjetnička društva Marco Garbin i Stjepan Žiža, folk grupa Batana, klapa Kumpanji sa otoka Korčula, Franko Krajcar i grupa Indivia, Vesna Nežić Ružić te duo Magnolija.

Izvor: www.glasistre.hr