• hr
  • en
  • de
  • it

Batala nikako da se pomakne s mjesta

Lučica na Batali trebala se graditi još 80-ih godina prošlog stoljeća kad se pojavio Camille Rayon, kojega je omeo Domovinski rat prije nego što je i počeo raditi. Potom je za sve postala nadležna Županijska lučka uprava, kojoj ove godine uopće nismo ni u proračunu. Navodno čekaju studiju utjecaja na okoliš, koju je prvotno izradila "Atlantska plovidba", a upravo je iznova radi Franjo Pašalić koji je natječajem dobio koncesiju.

Od Batale do Orsana na vezu je ili na sidru 520 brodica, čiji vlasnici u omjeru 90-95 posto uredno plaćaju pristojbe od kojih Županijska lučka uprava ima 350-400 tisuća kuna godišnjeg prihoda. Najviše žalimo što tu koncesiju za komercijalnu marinu nije dobila naša "Atlantska plovidba" iako je izradila nužnu studiju. Rekao je to gotovo u jednom dahu tajnik Pomorskog sportskog ribolovnog društva "Batala" Nikša Bijač, napominjući da su zbog te problematike već tri puta odlazili gradonačelniku Andru Vlahušiću. Doznali su, kažu, da "o tome odlučuju drugi". Kažu da već postaju nervozni jer će barke trebati izmjestiti dok se marina ne izgradi, a Pašaliću su predlagali da postavi pontone kao za komunalnu lučicu.
- Mi kažemo "Batalo, i Bogu si teška". Obalu treba urediti od istezališta do Ekonomije, što je posao Grada ili investitora, iako smo čuli da se među zainteresiranima "vodi tihi rat" dok mi ispaštamo. Svojedobno nas je više od 600 potpisalo peticiju za brže rješavanje tog problema, ali još se nismo pomaknuli s mrtve točke. Ili mi to, možda, ne vidimo? U posljednji smo trenutak odustali od mirnih prosvjeda zbog kojih smo planirali prosvjedovati na Stradunu ispred Vijećnice i palače Ranjina - ogorčeni su vlasnici barki i pozivaju župana da ubrza rješavanje njihova problema.
Vlasnici barki podsjećaju na to da su od Županijske lučke uprave već nakon rata očekivali da digne kredit, čija otplata ne bi bila upitna jer ga jamče uplate korisnika vezova.
No, o tome i o planovima za komunalnu lučicu Batala nismo dobili odgovor iz Dubrovačko-neretvanske županije, ali su nam iz gradske uprave Dubrovnika odgovorili:
"Ekološka studija Gruškog zaljeva završena je te su u njoj usklađene sve obveze Grada Dubrovnika, Županijske lučke uprave i koncesionara komercijalne marine. Nakon usvajanja te studije, Grad će izdati lokacijsku dozvolu i urediti dio na kojem bi Županijska lučka uprava trebala samostalno izgraditi komunalnu lučicu, jer ona nije u nadležnosti Grada."


Odgovor Lučke uprave
Nakon duljeg čekanja, Željko Dadić, ravnatelj Županijske lučke uprave, ipak je odgovorio, naglasivši da je ta uprava 2012. potpisala ugovor o izradi idejnog rješenja i glavnog projekta komunalne lučice Batala, a sve sukladno UPU-u gruškog akvatorija.
- Preduvjet ishođenja lokacijske dozvole i rješenja za građenje jest izgradnja prometnice od istezališta na Batali do bivše Ville Pitarević, koja postaje dvotračna cesta, te studija utjecaja na okoliš, koju izrađuje Građevinski fakultet u Zagrebu prema potpisanom ugovoru između Grada Dubrovnika, Županijske lučke uprave Dubrovnik i tvrtke Frane Pašalića "Laguna trade" d.o.o. kao koncesionara luke nautičkog turizma. Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija i ŽLUD surađuju na projektu jer je u interesu svih građana da se projekt uređenja komunalne lučice dovede do samoga kraja, te da dio gruškog akvatorija dobije izgled primjeren turističkom Dubrovniku - rekao je Željko Dadić.

 

Izvor: www.slobodnadalmcija.hr