• hr
  • en
  • de
  • it

Batala čeka dogovor

Ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik (ŽLUD) Željko Dadić prozvao je dubrovačkoga gradonačelnika Andra Vlahušića da obmanjuje javnost tvrdnjama o uređenju komunalne lučice na Batali, projekta ŽLUD-a.
- Još 11. travnja 2012. godine izvijestili smo Grad Dubrovnik o namjeri financiranja idejnog rješenja, glavnog projekta i izgradnje komunalne luke na Batali, sve sukladno UPU-u gruškog akvatorija. No, preduvjet za izgradnju jest izrada studije utjecaja na okoliš, dobivanje potvrde na glavni projekt, te izgradnja prometnice od istezališta Batala do bivše vile Pitarević.
- Nažalost, po našim saznanjima, projekt izgradnje prometnice na Lapadskoj obali tek je u izradi, lokacijska dozvola nije ishođena, obavljene su samo geomehaničke istražne radnje, pa je neizvjesno kada će se ishoditi pravomoćna potvrda na glavni projekt kako bi se prometnica mogla početi graditi, što je sve u nadležnosti Grada Dubrovnika - napomenuo je Dadić i dodao da ŽLUD želi vjerovati da će Grad Dubrovnik osigurati novac za izgradnju prometnice, šetališta i parkirališta na Lapadskoj obali, te izgraditi prometnicu kao uvjet početka izgradnje komunalne luke na Batali.
- Što se tiče izrade studije o utjecaju na okoliš gruškog akvatorija, gradonačelnik očito zaboravlja da su prije 15 dana Grad, ŽLUD i "Laguna Trade", kao dobitnik koncesije za marinu, potpisali ugovor kojim se privatni investitor obavezao izraditi studiju i snositi sve troškove. Izrada studije može se u najboljem slučaju očekivati do konca 2013. godine, a poznato je da su njezine odredbe nužne za izdavanje lokacijske dozvole - rekao je ravnatelj ŽLUD.
Gradonačelnik je odgovorio da je ŽLUD trebao prije misliti o komunalnoj lučici.
- Da vam je Batala bila važna kao što je važna stotinama Dubrovčana, bili biste je doveli do realizacije. Štoviše, iznos za njezinu provedbu niste ni uvrstili u svoj proračun za 2013. godinu. Gradska uprava, međutim, zna voditi investicije od javnog interesa, što pokazuje realizacijom brojnih projekata - istaknuo je gradonačelnik Vlahušić i dodao kako je u slučaju Batale Grad učinio sve što je u njegovoj nadležnosti.

- Grad je ishodio suglasnost konzervatora, donio Prostorni plan, predložio model financiranja i bio je spreman otkupiti studiju utjecaja na okoliš, a Županijska lučka uprava cijelo je to vrijeme samo naplaćivala vezove na Batali, potpuno nepripremljena na stanje u kojem će, kad se počne graditi komercijalna marina, mnoge barke morati biti maknute s vezova na Lapadskoj obali, a da im niste pripremili alternativni smještaj - naveo je gradonačelnik i izrazio spremnost da u dogovoru sa ŽLUD-om Grad preuzme uređenje komunalne lučice i završi projekt kako bi lučica bila na vrijeme spremna primiti plovila Dubrovčana.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr