• hr
  • en
  • de
  • it

Baranović: Gradske čelnike nije briga za 'Jadroplov'

- Prodaja "Jadroplova" nije ništa drugo nego doslovce predaja tvrtke nekome tko će je očerupati na način kao što su očerupane druge hrvatske brodarske tvrtke - kazao je u utorak na konferenciji za novinare Petar Baranović, saborski zastupnik i potpredsjednik novoformirane Narodne stranke - Reformisti.
- Hoće li nam opet doći neki stranac kao što je to svojedobno bio Libanonac Nemr Diab koji je opustošio dvije trećine hrvatskog brodarstva? Potpuno je nejasno zašto država želi privatizirati "Jadroplov" u vrijeme kada su cijene vozarina najniže, a vrijednosti flota znatno smanjene. Godine 2008. dionice ovoga splitskog brodara su vrijedile 1,8 milijardi kuna, a danas, zbog krize, vrijede višestruko manje. Nismo protiv privatizacije, ali smatramo da to treba napraviti po modelu koji predlaže Sindikat pomoraca Hrvatske, a to je radničko dioničarstvo - smatra Baranović te poručuje da će prodaja "Jadroplova" biti "golem gubitak za hrvatsko pomorstvo i grad Split".
Maja Dvornik, koordinatorica Reformista za X. izbornu jedinicu, smatra da se u ovu, kako je rekla, "čudnovatu privatizaciju" mora uključiti i Grad Split.
- Čudi me anemičan stav Grada o ovom važnom pitanju. Pitam gradske pročelnike koji vode brigu o gospodarstvu gdje je u splitskoj gospodarskoj priči nestalo pomorstvo. Ako smo po ičemu u svijetu poznati, onda su to naši dobri pomorci, od kojih su mnogi svoje prve korake napravili upravo na brodovima "Jadroplova". Kako Vlada misli privatizirati tvrtku koja već 14 godina ima razne repove po sudovima i niz kaznenih prijava zbog prikazivanja lažnih šteta - upozorila je Dvornik.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr