• hr
  • en
  • de
  • it

Bambi treći nakon prvog dana

Savršeno otvaranje olimpijske regate za Ivana Kljakovića Gašpića u Finnu. Dva treća mjesta i treći je ukupno! Marin i Dan Lovrović u Zvijezdi su nakon dva plova dobri 11. Sutra startaju i Tonči Stipanović, Tina Mihelić, Pavle Kostov i Petar Cupać. Uzbudljiv dan je pred nama!

Prvi dan regate je uvijek važan. Naravno da nije smak svijet ako natjecanje ne počne savršeno, međutim kad se stvari poslože tako da početak regate bude baš onakav kakvog ste priželjkivali jasno da to nosi veliku prevagu u samopouzdanju i pristupu natjecanju. Nekako se lakše diše. Nakon prvog dana olimpijske regate 2012. Ivan Kljaković Gašpić zaista može disati punim plućima. Odjedrio je vrhunski, borio se za svaki metar, konkurirao bez zadrške najboljima od najboljih, i pokazao da ga se s pravom svrstava među favorite za medalje. Regata je duga, 11 plovova odlučuje o osvajačima medalja, tek je prvi dan iza nas, ali dobar je osjećaj kad se CRO jedro vidi među vodećima.

- Super otvaranje regate, ali pomalo tek je prvi dan, sad se treba dobro odmoriti, ovaj dan u principu zaboraviti i nastaviti dalje jedriti kao da je tek početak, uopće ne razmišljati o plasmanu. Pustiti vrijeme da odradi svoje. - razmišlja Ivan. Zanimljivo je da su u dva prva plova za Finn prva trojica u cilju bila identična u oba plova. Danac Jonas Hogh Christensen bio je vrlo uvjerljiv danas i pobijedio je dva puta s dosta velikom prednošću. Britanac Ben Ainslie, čiji svaki korak britanska javnost prati budnim okom, zabilježio je dva puta drugo mjesto. A dva puta treći ciljem je prošao naš Ivan Kljaković Gašpić.

- Zaista svojevrsna zanimljivost, mislim da se nijedan od nas trojice ne bi bunio da tako ostane do kraja. Sva trojica smo dobro jedrili, možda smo imali malu premoć u odnosu na ostatak flote - rekao je sa smiješkom Ivan.

Danca Christensena smo pitali da komentira istu situaciju.

- Ben i Ivan su jako dobri, to su momci od kojih se očekuje da jedre u vrhu, nisam iznenađen, jer će oni biti među onima koji će se boriti za medalje. - odgovorio je Christensen.

Solidan dan imali su Marin i Dan Lovrović u Zvijezdi. Prvi plov su krenuli izvrsno, u jednom trenutku su bili i sjajni drugi, međutim vjetar je toliko mijenjao smjer da se poredak u floti do slijedeće oznake skroz okrenuo. Naša posada bila je dobra osma u prvom jedrenju, u drugom su stigli 12. do cilja, ukupno su 11.

- Prvi plov je od početka do kraja bio izuzetno zahtijevan, jer su posade sa začelja došle skroz naprijed. Bilo je naporno taktički, dok je drugi plov više bio fizički. Žao mi je tog drugog plova, bili smo naprijed pa smo zaostali. Šteta je što nismo imali dva ulaza u prvih deset. No, rekao bih da je prvi dan regate bio solidan. Dan je imao jučer problema s koljenom, pa smo zato propustili trening regatu, sad je to već bolje. - kazao je Marin Lovrović.

Sutra će startati još tri discipline, u svima nastupaju i hrvatski jedriličari, dvije trećine reprezentacije već će biti u pogonu. Prva dva plova očekuju Tončija Stipanovića u Laseru, Tinu Mihelić u Laser Radialu, Pavla Kostova i Petra Cupaća u 49er-u. Trening regata je na programu za daskaše, među kojima je i Luka Mratović.

Izvor: http://crosailingteam.hjs.hr