• hr
  • en
  • de
  • it

Bambi pobjednik finala Svjetskog kupa!

Ivan Kljaković Gašpić pobjednik je finala Svjetskog kupa u Abu Dhabiu za Finn! Tonči Stipanović zauzeo je peto mjesto u Laseru. Također peti je Martin Dolenc u pozivnoj disciplini daske sa zmajem.

Prošle godine prvi put je održano finale Svjetskog kupa u Abu Dhabiu. Pozivno natjecanje za 20 najboljih na svijetu, koji su se dokazali tijekom godine svojim rezultatima, bogat novčani fond, vrhunska organizacija, zaista pravi spektakl olimpijskog jedrenja uz domaćine koji se trude prikazati jedrenje u njegovom najboljem svijetlu. Svjetski jedriličarski savez zaista nije pogriješio kad je finale na tri godine dodijelio Abu Dhabiu, malo tko može zapravo osigurati toliki budžet.
A među pobjednike ove elitne završnice Svjetskog kupa upisao se danas Ivan Kljaković Gašpić. Krenuo je prvog dana natjecanja s drugog mjesta klase Finn, slijedećeg je preuzeo vodstvo, trećeg je zadržao broj jedan i u plovu za odličja uspio posao odraditi do kraja, iako nije bilo jednostavno.
- Startao sam malo loše, dosta komplicirano jedrio prvi dio plova. Kasnije sam malo pojednostavio stvari i smirio igru, došao u kontakt s vodećim jedriličarima, ali sa dva penala koja sam dobio od sudaca se sve ponovno dodatno zakompliciralo. Zadržao sam hladnu glavu do kraja, odradio dobar posao taktički i uspio zadržati vodeću poziciju s dovoljnom prednošću ispred Turčina i Engleza, te na kraju zadovoljno i uvjerljivo slavio nakon cijelog ovog tjedna - rekao nam je Ivan.

Drugo mjesto zauzeo je Turčin Alican Kaynar, treće Britanac Edward Wright.
U Laseru Tonči Stipanović je natjecanja završio na također odličnom petom mjestu. Medalja je bila vrlo blizu.
- Medal race ja ne početku išao izvrsno, startao sam prvi, odlično jedrio po promjenama smjera vjetra, prvi okrenuo prvu oznaku. U stranici niz vjetar sam povećao prednost, dobro sam jedrio do polovice druge stranice u vjetar. Tada je vjetar počeo slabiti, nisam skroz dobro zatvorio desnu stranu i na kraju je vjetar toliko okrenuo desno da se prvi brod spustio preko mene laško. Ušao sam drugi u cilj, ali samo to jedno mjesto koje sam izgubio bilo je dovoljno da ne završim zadnju regatu sezone među najbolja tri - prenio nam je Tonči. 

Pobjednik je Australac Tom Burton.

Martin Dolenc je odlično odjedrio polufinale za dasku sa zmajem, i od 12 polufinalista ušao među šest finalista. U konačnici peto mjesto za ovog mladog jedriličara, često to ističemo, ali nije zgorega ponoviti da je Martinu tek 15 godina i da ako daska sa zmajem, kako se očekuje uđe u olimpijski program za Tokio 2020., da ćemo sigurno imati jednog vrlo jakog aduta na tim Olimpijskim igrama u novoj disciplini.

U Laser Radialu pobjednica finala Svjetskog kupa je Šveđanka Josefin Olsson, među 49erima Austrijanci Niko Delle Karth i Nikolaus Resch, u dvojcima Australci Mathew Belcher i Will Ryan i Britanke Hannah Mills i Saskia Clark, među daskašima Španjolac Ivan Pastor Lafuente i Britanka Bryony Shaw.

Izvor: www.hjs.hr