• hr
  • en
  • de
  • it

Baldasar: Poljud ćemo ponuditi za hidroavione

Gdje bi bila idealna lokacija za slijetanja i uzlijetanje hidroaviona čije nam prometovanje uporno nudi njemačka tvrtka "European Coastal Airlines"?
Prva neformalna ideja gradskih i županijskih vlasti bila je da se Nijemcima ponudi zona zapadno od Gradske luke, na morskoj površini između punte Čiova i Marjana, s čijom bi obalnom linijom staza bila paralelna. Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar najavio je skorašnji sastanak s predstavnicima njemačke tvrtke na kojem će predložiti novu lokaciju za hidrodrom, a to je akvatorij Poljuda za operacije s hidroavionima.

'Nije naše more kao na Sejšelima'
- Poljudski bazen sada razmatramo kao alternativnu mogućnost koju ćemo ponuditi njemačkoj aerotvrtki. Međutim, moramo imati na umu da su naši propisi za hidroavionski promet, kao i svjetski, vrlo strogi, prvenstveno radi sigurnosti aviona, kao i onih na moru. Uz to, more oko Splita nije ni plitko, a ni mirno kao, primjerice, more na Maldivima, Sejšelima ili jezerima u Kanadi gdje postoje hidroavionske linije. Čelnici njemačke tvrtke ne žele shvatiti činjenicu da im Grad Split nikada nije obećao Matejušku kao terminal za putnike i mjesto za vezivanje hidroaviona - decidiran je bio gradonačelnik Baldasar, naglasivši da će u određivanju lokacije hidrodroma biti onako kako kaže aviostruka i nadležne državne institucije.
Realno je očekivati da Nijemci neće prihvatiti Poljud jer je predložena lokacija (pre)daleko do Matejuške gdje su zamislili terminal za putnike. Kako bi se došlo do Matejuške, njemački bi hidroavion doslovce morao oploviti gotovo cijeli marjanski poluotok. U tom slučaju padaju u vodu najave o jeftinim aviokartama.

Ministarstvo: na moru nema pista za civile
Ni Grad Split, ni Županija splitsko-dalmatinska, kao ni lučke vlasti, dakle, nisu instancije koje mogu odlučivati o eventualnoj lokaciji na moru za slijetanje i polijetanje hidrozrakoplova.
"Organiziranje uzletno-sletnih staza aerodroma na vodi na temelju važećih propisa određuje nadležna Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo. Trenutno u Hrvatskoj nisu uređena uzletno-sletna područja na moru za civilnu namjenu. ‘Aerodrom na vodi' za vojnu upotrebu uređen je kod Divulja i u nadležnosti je Ministarstva obrane", stoji u obrazloženju koje smo dobili iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.
Sukladno Naredbi o zrakoplovnoj sigurnosti Agencije za civilni zračni promet RH, prije slijetanja hidroavionom pilot mora nadletjeti planirano mjesto slijetanja i utvrditi da nema plutajućih predmeta u moru, usidrenih objekata, provjeriti stanje valova, jačinu vjetra, utvrditi da nema ronilaca i plivača, zatim smjerove kretanja brodova koji plove u blizini... Tek nakon tih radnji može sletjeti hidroavionom.
Imajući na umu ljetne gužve u poljudskoj uvali, kao i u cijelom Kaštelanskom zaljevu, kada svi živi plove, plivaju i rone, ostaje da se zapitamo koliko će puta njemački pilot morati nadletjeti Poljud kako bi se uvjerio da može nesmetano sletjeti.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr