• hr
  • en
  • de
  • it

Bačić i Babić rade na očuvanju tržišnog monopola Jadrolinije

Zbog, kako su rekli, "sustavnog pogodovanja Agencije za obalni linijski promet u korist "Jadrolinije", predstavnici splitske brodarske tvrtke "Linijska nacionalna plovidba"(LNP) održali su konferenciju za medije.

Antonija Mišura, direktorica LNP-a, prozvala je Ivana Franičevića, ravnatelja Agencije, Marija Babića predsjednika Upravnog vijeća Agencije i Branka Bačića, donedavnog predsjednika NO-a "Jadrolinije", kazavši da rade na očuvanju tržišnog monopola "Jadrolinije".
- Temeljem naše tužbe, pogodovanje "Jadroliniji" potvrdio je u rujnu ove godine Upravni sud RH presudom kako je Agencija na čak četiri brzobrodske linije prekršila odredbe javnog natječaja i Uredbu o postupku davanja koncesije. Slijedom toga, Agencija je poništila sporne koncesijske natječaje, ali nije raspisala nove natječaje nego je dopustila da "Jadrolinija" nezakonito održava te linije i u zadnje 4 godine uprihodi oko 200 milijuna kuna iz državnog proračuna - kazala je direktorica Mišura.

Spomenute brzobrodske pruge jesu na linijama Lastovo-Split, Mali Lošinj-Rijeka, Vis-Split, te Bol-Split.

- "Jadrolnija" se sa jednim jedinim brodom natjecala na te četiri linije, da bi naknadno na tim linijama uvela brodove koji ne zadoivoljavaju uvjete natječaja - kazala je Mišura.

Prema navodima čelnice LNP-a, posljednji udarac Ministarstva mora i prometa je eliminacija LNP-a sa natječaja za koncesiju linije Žirje-Kapri-Šibenik.
- Samo sat vremena prije isteka natječajnog roka, 28. studenog, Ministarstvo je faksiralo odbijenicu sa obrazloženjem da LNP nije dostavio dokaze da je potpisnik kolektivnog ugovora. Međutim, u ponudi za nadmetanje nigdje se ne navodi da je potrebno dostaviti poseban dokaz o tome - kazala je direktorica LNP-a.
Nazočni povjerenik Hrvatskog sindikata pomoraca Denis Jelaska potvrdio je postojanje kolektivnog ugovora u LNP-u.

- Ne samo da kolektivni ugovor ostoji, već je njime i omogućeno našim pomorcima da postanu suvlasnici tvrtke - kazao je Jelaska.

- U ponovljenom postupku Upravno vijeće Agencije je poništilo natječaje za davanje koncesija. Po isteku žalbenih rokova odluke o poništenju natječaja postale su konačne 7. studenoga 2011. godine. O daljnjem tijeku postupanja o tim predmetima, sukladno odredbama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, odlučit će Upravno vijeće Agencije - kratko je očitovanje koje smo dobili iz Agencije za obalni linijski promet.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr