• hr
  • en
  • de
  • it

Autopilot - prednosti i mane

Dobro je poznato da tehnologija, pa i ona na području nautike, iz godine u godinu golemim koracima grabi naprijed i da su inovativna rješenja i novosti na području navigacije, elektronske kontrole i upravljanja brodovima u značajnoj mjeri olakšala i pojednostavnila plovidbu. No isto je tako nepobitna činjenica, s kojom će se složiti svaki iskusni moreplovac, da je, bez obzira na svu silu naprednih elektronskih sustava i tehnologije koju brod može imati, na svakom plovilu najsavršeniji stroj upravo - čovjek! A kvalitetan elektronski sustav, upozoravaju stručnjaci, može i mora biti samo „sluga", a nikako „gospodar" na brodu. I unatoč činjenici da svi veliki brodovi koji plove svjetskim morima danas imaju ugrađene moderne GPS sustave i autopilote, na svakom brodu još uvijek postoje sekstanti, pomorske tablice, karte i kompasi, odnosno sva ona klasična navigacijska pomagala bez kojih je plovidba profesionalnim pomorcima još uvijek nezamisliva.
No bez obzira na tu dobro poznatu činjenicu, sve više nautičara koji tijekom sezone plove Jadranom upravljanje plovilom prepuštaju autopilotu, olako se oslanjajući na njegovu navodnu nepogrešivost, zanemarujući upozorenja da niti jedan GPS sustav ni autopilot, ma kako sofisticirani i napredni bili, ne mogu biti adekvatna zamjena za iskusnog skipera ili kapetana za kormilom.

Cijeli tekst možete pročitati na Nautica Portalu:  http://www.nautica-portal.com/naslovnica/index.php/component/content/article/68-aktualno/1128-brigo-moja-prijedji-na-autopilot