• hr
  • en
  • de
  • it

Atlantskoj američka nagrada zbog spašenih života

Čak devet brodova dubrovačkog brodara "Atlantske plovidba" dobilo je priznanje AMVER koje Američka obalna straža na međunarodnoj razini dodjeljuje pomorcima za pružanje pomoći pri traganju i spašavanju na moru. Kriterij za dodjelu priznanja za koje u svijetu konkurira 40 tisuća plovila je slanje izvješća ili sudjelovanje u potražnim i drugim sigurnosnim akcijama na moru najmanje 128 dana u godini.
O povijesti i značenju godišnjih priznanja koja su za 2011. pripala brodovima AP Sveti Vlaho, Atlant Trina, AP Drzic, Miho Pracat, City of Dubrovnik, Imperial, Sveti Nikola I, Libertas i ex Petka ispričao nam je pomoćnik direktora flote Atlantske plovidbe, kapetan Mato Bajo: - Nagrada AMVER vuče korijene još iz 1912. godine kada se nakon tragičnog potonuća "Titanica" u pomorskim krugovima javila potreba za unapređenjem sustava traganja i spašavanja na moru, te pomoći brodovima koji se na pučini nađu u nevolji.
Nositelj posla bila je Američka obalna straža koja je u prvim godinama unaprijedila slanje brzojava s porukama za spašavanje, koje su s napretkom tehnologije zamijenili teleksi, a u moderno vrijeme kompjutori. Amerikanci su razradili i sustav dojavljivanja i slanja izvješća obalnim radiostanicama, kao što je kod nas Radio Rijeka - pojašnjava kapetan Bajo i navodi kako je pretprošle godine u svjetskim morima i oceanima spašeno 190 ljudskih života.
- Na sreću ili nažalost, kako hoćete, brodovi "Atlantske" nisu izravno sudjelovali u akcijama spašavanja, ali su redovito slali izvješća o nezgodama i na taj način unaprijedili sigurnost mnogih putnika i posada - istaknuo je predstavnik višestruko nagrađene flote. Kapetan je pojasnio kako izvješće podrazumijeva davanje imena, pozicije, kursa, brzine, odredištne luke i vrste tereta koji "ugroženi" brod prevozi. Važan podatak je i (ne)postojanje liječničke službe ili brodske bolnice, a sve sa svrhom da se preveniraju kobne posljedice havarije.
- Reagira se i u slučaju ako se netko, primjerice, ozlijedi na brodu ili padne preko palube u more. Čim Obalna straža dozna o nezgodi, automatizmom na poprište šalje najbliži brod da pruži pomoć unesrećenima. Na taj način proteklih je godina spašeno na desetke pomoraca - zaključio je kapetan Mato Bajo.

‘Dojavna služba' još od 1958.
•• Godišnja nagrada AMVER (Atlantic Merchant Vessel Emergency Reporting) u današnjem obliku zaživjela je u srpnju 1958. godine, nakon duge eksperimentalne primjene u sjevernom Atlantiku, poznatom po brojnim ledenjacima i olujama u kojima je dotad nastradalo mnogo brodova i posade. Viceadmiral Alfred C. Richmond, tadašnji zapovjednik Obalne straže, prije 55 godina pozvao je na suradnju sve trgovačke brodove da se priključe "dojavnoj službi" koja među pomorcima jednako efikasno djeluje i danas. AMVER, što danas označava Automated Mutual-Assistance Vessel Rescue System, predstavlja globalni sustav s ciljem pomoći pri spašavanju i zaštiti ljudskih života na moru.

 Izvor: www.slobodnadalmacija.hr