• hr
  • en
  • de
  • it

Atlantska plovidba želi nautičku marinu na Lapadu

Vlada RH najavljuje izdavanje koncesije na pomorskom dobru radi izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene - luke nautičkog turizma - "Marina Gruž", potvrđeno je na službenim stranicama kabineta premijerke Jadranke Kosor.

Objavljeni su i uvjeti natječaja u kojem se daje koncesija na pomorsko dobro - lučkog područja površine 54.427 metara četvornih. Riječ je o predjelu Lapadske obale od vile "Elize" do lučice Orsan, a Vlada je odlučila da će odabrani koncesionar tijekom 30-godišnjega trajanja koncesije po metru četvornom zauzete površine plaćati najmanje dvije kune te najmanje dva posto od ukupnog ostvarenog godišnjeg prihoda. Ponude za koncesije će se primati 30 dana od objave u Narodnim novinama.
Vladinom odlukom operacionalizira se često spominjan projekt komercijalnog oživljavanja dijela Gruškog zaljeva, gdje se kao najjači potencijalni ulagač spominje dubrovački brodar "Atlantska plovidba", koji ovih dana u obližnjem Gruškom polju počinje s izgradnjom nove poslovne zgrade, a priželjkuje i novu marinu na južnoj obali Gruža i Lapadske obale koja trenutačno uglavnom služi za pristajanje privatnih barki.

"Atlantska" je nakanu izgradnje marine obznanila još 2007., kad su sa zagrebačkom "Ingrom" krenuli u 17 milijuna eura vrijednu kupnju i rekonstrukciju hotela "Lapad", kao svojevrsne recepcije budućeg dubrovačkog nautičkog centra. Tadašnji predsjednik Uprave "Atlantske plovidbe" Ante Jerković najavio je kako će se marina sastojati od tri dijela - središnjeg pred hotelom, Solituda i Batale, a Dubrovčanima na dar obećao 560 vezova u komunalnoj lučici Batala.

Najnovijim prijedlogom UPU-a gruškog akvatorija, usklađenim s preinakama Županijskog prostornog plana, nova će nautička marina Gruž pred hotelima "Lapad" i "Kazbek" imati 207 vezova.
Sportska bi lučica Orsan raspolagala sa 139 privezišta, nastavak marine Gruž s 17 tzv. ljetnih vezova, dok bi Sportska lučica Solitudo imala 125. Investitorima preostaje slijediti i smjernice Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, koji odbija izdati suglasnost na plan izgradnje pontonskih vezova i drugih intervencija u moru uz Lapadsku obalu.

UPU Gruški akvatorij
UPU Gruški akvatorij rješava cjelokupno lučko područje Gruža, gdje izrađivač, splitski "Urbos", na 26,4 hektara površine predviđa 1222 veza za plovila od tri do 300 metara dužine. U zonu visoke gradnje uključen je autobusni terminal s kolodvorom uz 20 perona i 3000 planiranih parkirališnih mjesta na otvorenom i šest garaža.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr