• hr
  • en
  • de
  • it

Art Molo longo: spoj rekreacije i umjetnosti na riječkom lukobranu

Građani šetaju, voze bicikl, trče, razgledavaju ili kupuju suvenire. Ova manifestacija ima perspektivu i grad će podržavati sve one koji na Molo longu žele organizirati slične događaje, kaže Vojko Obersnel
U intermezzu između kiše i sunca, snijega na Zavižanu i početka sezone kupanja, Riječani su se odlučili za - Molo longo. Naime, na riječkom lukobranu održana je druga kampanja Rijeka u kretanju: Art Molo longo kojom se želi motivirati građane da promijene svoje životne navike.
S obzirom na gotovo dva kilometra dugu gradsku šetnicu, nezahvalno je procjenjivati koliko se Riječana okupilo na Molo longu, ali prvih nekoliko stotina metara izmjenjivali su se brojni šetači, biciklisti, razni rekreativci, umjetnici... Svi se oni nadaju da će manifestacija Rijeka u kretanju: Art Molo longo opstati, da će je građani svojim odazivom podržati.
Damir Adžaga, trener u školi trčanja Adidas, koja je Riječane jučer poučavala osnovama trčanja, jedan je od onih koji kaže da je manifestacija fenomenalno osmišljena.
- U vrijeme kad se ljudi malo kreću, a puno sjede, ovakve manifestacije su dobrodošle; potaknut će na razmišljanje da je vrijeme da poduzmemo nešto za svoje zdravlje. To je ipak u svemu ovome najvažnije, govori Adžaga i pritom naglašava da je trčanje posebno važno.
- Trčanje nam pomaže da se osjećamo puno bolje i fizički i psihički. Doduše, u Rijeci nedostaje staza za trčanje, Costabella je jedno od rijetkih mjesta, posebno za početnike, ali riječka okolica pruža doista puno mogućnosti, recimo Kostrena ili Kastav. Unatoč tome, u školi primjećujemo a se više građana zanima za trčanje. Kad sam ja počinjao, doista je bila rijetkost vidjeti nekoga da u gradu trči. Danas je ovakav oblik rekreacije postao posve uobičajen. Sve se više građana okreće zdravlju, sebi i trčanju, dojam je Damira Adžage.
Uz rekreativce, Molo longo jučer se pretvorio u umjetničku koloniju. Pedesetak umjetnika nudilo je brojne svoje suvenire i umjetnine. Jedna od njih, Lukrecija Tomušić, oduševljena je manifestacijom i kaže da bi bilo lijepo kada bi se ona održavala češće, ne samo jednom na godinu.
- Dan je lijep, pa je na lukobranu puno Riječana, neki su došli s kućnim ljubimcima. Zadovoljna sam manifestacijom. Sve u svemu, jako lijepo, kaže nam Tomušić, koja je zadovoljna da se ove godine okupilo puno njezinih kolega umjetnika i da se Riječani zanimaju za njihove proizvode više nego inače.
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel također je zadovoljan kako je protekla ovogodišnja manifestacija Rijeka u kretanju, posebno odazivom građana.
- Puno je Riječana; šetaju, voze bicikl, trče, razgledavaju ili kupuju suvenire. Smatram da ova manifestacija ima perspektivu i grad će podržavati sve one koji na Molo longu žele organizirati slične događaje, kaže Obersnel i najavljuje da će lukobran uskoro postati još pristupačniji građanima.
- Imamo u planu građanima omogućiti predah uz kavu, terminal će dobiti novog koncesionara, uskoro će biti iseljena dezinsekcija... Naravno, dodatno će se urediti i biciklistička staza, ali za to će trebati malo vremena i novca, kaže Obersnel.

Nove biciklističke staze
S obzirom na to da je u gradu sve više biciklista i da trend bicikliranja uzima maha među Riječanima, bilo bi lijepo čuti da će Rijeka dobiti svoje biciklističke staze. Recimo, uzduž Krešimirove i Zvonimirove. Doduše, zbog svojih posebnosti Rijeka će se teže uklopiti u trendove. Gradonačelnik Obersnel pritom otkriva da u Gradu ipak razmišljaju o uređenju novih biciklističkih staza.
- Bicikliranje na lukobranu zapravo je pilot-projekt kojim želimo doznati imaju li Riječani volje voziti biciklu. Dakle, ideja je sustav s Molo longa proširi na najmanje još dvije lokacije u gradu. No, još uvijek je teško govoriti o uređenju biciklističkih staza u samom gradu, ponajprije zbog skučenosti gradskih prometnica. Međutim, i brojni drugi gradovi imaju isti takav problem pa se bicikl vozi po gradskim prometnicama; on je ipak prometno sredstvo, kaže Obersnel.

Izvor: www.novilist.hr