• hr
  • en
  • de
  • it

Argonauti u Grčkoj

Udruga Argonauta iz Murtera kao partnerska organizacija sudjelovala je na međunarodnoj inicijativi mladih pod nazivom „Green Village" („Zeleno naselje") koja se održala u Grčkoj, u Olimpijskom naselju u Ateni u razdoblju od 20.-26. siječnja 2012. Mladi volonteri Argonaute iz Murtera, Omiša zajedno sa 20-tak mladih iz Turske, Malte i Grčke sedam je dana sudjelovalo na radionicama na temu energetske efikasnosti, te očuvanja okoliša.
Ciljevi ove inicijative bili su podizanje svijesti o korištenju prirodnih energetskih resursa (solarna energija, energija vjetra, plin....) od kojih veliki dio ostaje neiskorišten i pojavljuje se kao otpad koji dodatno opterećuje okoliš. Prirodni resursi su ograničeni i teško obnovljivi pa društvo mora poboljšati stupanj njihove iskoristivosti. Upravljanje energijom postalo je izuzetno važan čimbenik za razvoj i opstanak industrijskog društva jer se na brz, jeftin i ekološki čist način dolazi do energetskih resursa.
Svi sudionici su prezentirali situaciju u vlastitoj zemlji, te je naravno došlo i do razmjene ideja. Osim prezentacija i otvorenih konstruktivnih rasprava, na ovoj inicijativi mladih također su korištene i metode teambuilding igara, raznih natjecanja, igranja odbojke, izvođenja performansa u središtu Atene, crtanja grafita, itd.
Sudionici ove inicijative, osim što su posjetili Olimpijsko naselje, mjesto Parnithu ispod istoimene planine gdje su i bili smješteni, razgledali su i širi centar Atene, Akropolu i četvrt na sjeveru Atene- Kiffisiu. Također u povijesnom centru Atene, održali su i performans „Living Statue" pri čemu su dijelili i letke prolaznicima s prijedlozima kako uštedjeti energiju. Mladi su također, osim prezentiranja vlastite zemlje, aktivno sudjelovali i na upoznavanju lokalnog stanovništva s prijedlozima očuvanja energije u akcijama „Bus to Bus" i „Stop to Stop", a akcije su jako dobro prihvaćene.
Svi sudionici su bili jako zadovoljni, usvojili su mnoga korisna znanja o očuvanju energije i korištenju prirodnih energetskih resursa, razvijali su nove ideje, sudjelovali u stvaranju rješenja na otvorenim raspravama, te odlučili pokušati implementirati u vlastitim zajednicama već uspješno zaživjele projekte iz ostalih zemalja. Također su imali priliku upoznati se i uspostaviti buduću suradnju.
Organizator, tj. domaćin ove inicijative mladih je System & G neprofitna organizacija iz Grčke, a inicijativa je održana u sklopu programa EU „Mladi na djelu".

Slijedi nekoliko izjava sudionika:

Međunarodna inicijativa mladih 'Green Village' nam je pružila jedno bogato iskustvo. Cilj je bio educirati ljude kako uštedjeti energiju, informirati ih o obnovljivim izvorima energije te promijeniti stav i odnos prema okolišu.. Održali smo prezentacije o aktivnostima koje smo proveli u svojoj zajednici. Razmijenjivali smo ideje i iskustva sa ostalim sudionicima ovog projekta te dijeljenjem letaka pokušali informirati stanovnike Olimpijskog sela o važnosti očuvanja energije i mogućnosti korištenja obnovljive ( zelene ) energije. Ova inicijativa je za nas bila jako poučna, naučili smo da i malim koracima možemo učiniti puno za dobrobit okoliša. (Franka Mudronja, Murter)

Jako sam sretna što sam ponovno dobila čast sudjelovati kao predstavnica ekološke udruge Argonauta iz Murtera na inicijativi mladih „Green Village" u Ateni. Ova inicijativa i putovanje u Grčku su ispunili sve moja očekivanja, što se tiče i formalnog i neformalnog dijela programa. Zaista je ovo bilo još jedno poučno iskustvo na kojem smo više saznali o brojnim mogućnostima korištenja prirodnih energetskih resursa, a kao posljedicu istih manje opterećujemo okoliš. Još uvijek nedovoljno iskorištavamo prirodne resurse, te bismo upravo taj problem trebali osvijestiti i na njemu konačno početi predano raditi. (Antonija Marušić, Omiš)
Ovaj projekt je bio jedno super iskustvo i jako sam zadovoljan njime. Bilo je zanimljivo upoznati nove ljude iz različitih zemalja i međusobno razmjeniti iskustva o uštedi energije. (Karlo Markov, Murter)

Izvor: udruga Argonauta