• hr
  • en
  • de
  • it

Apoksiomen putuje u Louvre

Nizom kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, turističkih, gospodarskih i sportskih programa Hrvatska će se, kao prva zemlja jugoistočne Europe, od rujna do prosinca ove godine predstaviti na Festivalu Hrvatske u Francuskoj u okviru manifestacije Kulturne sezone.
Ministrica kulture prof. dr. sc. Andrea Zlatar Violić istaknula je kako je manifestacija službeno nazvana "Croatie, la voici! - Festival de la Croatie en France" ključni projekt međunarodne kulturne suradnje u 2012. godini. Riječ je o uspostavljanju kontinuiranih odnosa partnerskih institucija dviju zemalja s različitih područja, a ne o jednokratnom događaju. Projekt je ocijenila kao značajan u svjetlu skorašnjeg pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.
Predstavljanje antičkog kipa Apoksiomena u Muzeju Louvre izdvojeno je kao jedan od značajnih programa Festivala. Muzej Louvre godišnje posjeti preko osam milijuna posjetitelja što će omogućiti iznimnu vidljivost jednog od najznačajnijih arheoloških otkrića u Hrvatskoj. Financiranje ovog projekta u cijelosti je preuzela francuska strana koja je već organizirala donatorsku večeru za prikupljanje sredstva.
Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš izrazio je nadu da će i Hrvatska uskoro organizirati slično događanje, kako bi se prikupila sredstva za još jedan veliki projekt u okviru Festivala - izložbu hrvatske srednjovjekovne umjetnosti u Muzeju Cluny. Procjenjuje se da će sredstva potrebna za financiranje cijele manifestacije iznositi oko milijun eura. U tu svrhu osnovana su dva hrvatsko-francuska fonda, jedan s 200 tisuća eura namijenjenih za komunikaciju, a drugi od tristo tisuća eura za pomoć pojedinim projektima.

Program Festivala koncipiraju izbornice dviju zemalja gđa. Seadeta Midžić te gđa. Isabelle Delage iz Francuske uz suglasnost Mješovitog organizacijskog odbora. Gospođa Midžić rekla je da je program manifestacije fokusiran na dva pola - hrvatsku baštinu i suvremeni identitet.
Iz opsežnog programa koji je još u procesu dovršavanja, izbornica je izdvojila:izložbu hrvatske fotografije po izboru Petera Knappa, čitanje hrvatskih dramatičara u La Comédie française, predstavljanje hrvatskog eksperimentalnog filma u Centre Georges Pompidou, izložbu Damira Očka u Palais de Tokyo, rezidnecijalni program Sanje Iveković i Igora Eškinje u Muzeju MAC/VAL, filmski program u Cinématique française, Hrvatski vikend na Radio France-u, gostovanje predstave ,,S druge strane umjetnika'' na Festival d'Automne u Theatre de la Colline, gostovanje Matije Ferlina u Théâtre le Colombier à Bagnolet, predstavljanje hrvatskog stripa u La Rotonde, predstavljanje hrvatskog programa na manifestaciji La Nuit Blanche, gostovanje na filmskom festivalu izvan Pariza Festival d'Amiens.
Kao najava Festivala, u lipnju ove godine bit će postavljen spomenik A.G. Matošu u Issy-des-Moulineaux, rad kipara Ivana Kožarića.
Jasan i jednostavan vizualni identitet rad je dizajnera Ire Payer, Maše Poljanec i Andra Giunija u Parizu i drugim francuskim gradovima najavljivat će se svi programi o okviru Festivala.

Projekt se provodi s nizom partnera, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo turizma, Ministarstva gospodarstva, Hrvatskom turističkom zajednicom i Hrvatskom gospodarskom komorom.

Festival je proizašao iz Hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva iz 2010. godine na razini predsjednika vlada s ciljem jačanja odnosa dviju zemalja. Ministrica Zlatar Violić nedavno je bila u službenom posjetu Parizu gdje se susrela s francuskim ministrom kulture Frédéricom Mitterrandom te ga upoznala s programima Festivala.

Izvor: www.ezadar.hr