• hr
  • en
  • de
  • it

Ane zaplovila prema prodaji

Na splitskom Trgovačkom sudu održano je prvo ročište na kojem pomorci s trgovačkog broda "Ane" traže od brodovlasnika isplatu svojih zaostalih primanja. Za četvoricu pomoraca sud je utvrdio postojanje potraživanja, a slično se očekuje za još 35 njihovih kolega na sljedećem ročištu.
U pojedinim predmetima, u kojima su potraživanja pomoraca usklađena s iznosom koji priznaje vlasnik broda tvrtka "Fractal shipping", očekuju se brze sudske odluke.
Četrdeset pomoraca s trgovačkog broda "Ane" na ime nepodmirenih plaća ukupno potražuje 450 tisuća dolara.
Prema uvjerenju Sindikata pomoraca Hrvatske, ovo je jedan od prvih koraka koji bi trebali rezultirati sudskom prodajom broda. Inače, "Ane" se zbog sudskog spora između brodara i riječkog brodogradilišta "Viktor Lenac" još od siječnja ove godine nalazi na prisilnom vezu na dokovima Sjeverne luke.

Na brodu bez struje i vode nalazi se još samo kuhar Savo Škoro, a svi ostali članovi posade napustili su brod strahujući za vlastito zdravlje.
Inspektori Lučke kapetanije Split redovito obilaze 100 metara dug teretni brod, nadziru njegovo tehničko stanje i o svemu viđenom izvještavaju Trgovački sud.
S obzirom na to da brod nema struje, ne rade pumpe, kao ni senzori prodora vode u strojarnicu, mnogi u Sjevernoj luci strahuju od neke havarije.
Također, zbog neriješenog pravnog statusa privezanog broda, svakodnevnu poslovnu štetu trpi i tvrtka "Luka", koja upravlja Sjevernom lukom. Uza sve nagomilane probleme, nesretnom su brodu istekle i plovidbene dozvole.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr