• hr
  • en
  • de
  • it

Ane ima kupca

Kako doznajemo od Milka Kronje, inspektora Sindikata pomoraca Hrvatske, inspekcija splitske Lučke kapetanije obišla je trgovački brod „Ane" koji se više od 4 mjeseca nalazi na prisilnom vezu u Sjevernoj luci. Također, Vijeće vjerovnika Credo banke u stečaju, pod čijom se hipotekom „Ane" nalazi, još nije donijelo očekivanu odluku o prodaji broda.
- Djelatnici Lučke kapetanije ustanovili su lagano curenje ulja iz nekoliko bačava pokraj dizalica, no ništa strašno. „Cian" je uredno pokupio ulje. Do curenja po palubi došlo je zbog jakih kiša. Također, Lučka kapetanija sugerirala je da na brodu bude jedan strojar, no pitanje je tko će ga platiti - kaže Kronja, inspektor SPH-a prema čijim riječima postoji interes za kupnju broda.
- Prema dostupnim informacijama, tvrtka koja je u vlasništvu nekolicine Hrvata dala je ponudu za kupnju broda. No, banka je tražila nadopunu dokumentacije i dodatne garancije. Za koju cijenu bi se brod mogao prodati, teško je prognozirati budući da, u prvom redu, treba podmiriti sva dugovanja prema posadi broda - kaže Kronja.
Na ime neisplaćenih plaća, Nikša Giovanelli, vlasnik teretnjaka "Ane", pomorcima duguje oko 300 tisuća dolara.
Na usamljenoj "Ani", vezanoj na dokovima Sjeverne luke, ostao je još samo jedan član posade, a prema propisima, trebalo ih je biti minimalno sedmero. Na brodu je teret vrijedan oko 2,5 milijuna dolara.
Brod je, podsjetimo, krajem siječnja zaustavljen zbog spora između brodogradilišta "Viktor Lenac" i tvrtke "Fractal shipping company", koja je nominalni vlasnik "Ane", čijim se mukama još ne nazire kraj.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr