• hr
  • en
  • de
  • it

Anadora pobjednica 80. Mrduje

Posada jedrilice Anadora, s Matom Arapovim za korimilom i u vlasništvu Marijana Hanžekovića, predsjednika HJS-a, pobijedila je 80. jubilarno izdanje najmasovnije hrvatske regate, popularne Mrduje. Oko 250 posada okupilo se ove godine na Mrduji. Dočekalo ih je klasično mrdujsko vrijeme. Najprije bonaca pa maestral koji je omogućio solidnom dijelu flote da u zadanom vremenu prijeđe cijelu rutu od Splita do Mrduje i natrag, dužine 22 nautičke milje.

Startalo se točno na vrijeme u 11 sati. Prva dionica do Mrduje prošla je u klasičnoj dvojbi - je li bolje pod Brač ili pod Šoltu. Vjetra nije bilo uopće, čvor - dva, floti je dugo trebalo da odlijepi od startne linije. Kako se očekivao maestral veći dio favorita za ukupnu pobjedu izabrao je stranu prema Šolti. Jedino je Anadora izabrala Brač i pogodila! Prvi su uhvatili refule vjetra koji je ušao kroz Splitska vrata, prvi okrenuli Mrduju i zadržali prednost do cilja u Splitu. Drugi je na Mrduji bio Barba Branko Zlatana Zoričića. U drugoj dionici, s vjetrom snage 8 - 10 čvorova u bok Branka su ipak prošle brze openaške jurilice. Drugi je ciljem prošao Black Mystery (Saša Keković), a treći Shining Umago Maxi (Željko Perović).

Pobjednici po skupinama: Anadora, Black Mystery, Shining, Gringo 2 (Robert Sandalić), Paikea (Robert Žmikić), Angelo Rosso (Ante Antunović), Lero (Ivo Kvestić), Nora (Serđo Stubnja), Roza (Dragan Urlić), Sinister Rougue (Josip Jerolimov), Rufus (Igor MIiajlov), Ramina pomorstvo (Sani Delić), Andrea (Željko Vlašić).

Izvor: www.hjs.hr