• hr
  • en
  • de
  • it

Akvarij u Vranjicu ima čak 15 morskih pasa

Već se duže vrijeme Vranjičani, a i drugi prolaznici uokolo njihova poluotočića, pitaju što li će biti na mjestu njihova nekadašnjeg omiljenog okupljališta u Grgića kući, di se znala igrat i tombula, održavat plesovi, a koje se već nekoliko godina preuređuje. Turistički apartmani, koji sve više niču u Vranjicu, ili kakav zanimljiv restoran?
- Ni jedno ni drugo, već akvarij, zasad najveći u Hrvatskoj - najavljuje nam tako vlasnik "Aquariuma" Split u Vranjicu Kuzma Mariani iz Splita.

Tu se snimalo i "Malo misto"
Dugo čuvana tajna ove će subote, kaže on, biti predstavljena svim građanima i drugim zainteresiranim posjetiteljima s feštom od 19 sati. Akvarij se nalazi na obali kod škole u prizemlju kuće i prostire se na 800 metara četvornih površine, od čega je polovica otvoreni prostor.
- S obzirom na to da se veličina akvarija ne gleda po kvadraturi, već po broju litara, nema mu ni jedan sličan u Dalmaciji. Primjerice, onaj dubrovački, ima 60 tisuća litara, a ovaj u Vranjicu 400.000 litara - pojašnjava nam Mariani ističući kako je investicija iznimno velika.
- A, ne znan šta bi van reka, do milijun eura san pisa, a posli san presta, jer ovo nema kraja, još nije dovršeno. Trebali smo otvoriti još prošlu godinu, ali zbog problema tehničke naravi i nabave riba to se prolongiralo na ovu - govori Mariani o investiciji njihove obiteljske firme "Veslo" d.o.o. Za sada imaju više od 100 različitih vrsta riba iz Jadrana, a najatraktivniji od svih je morski pas, smatra naš sugovornik, jer za njega dica uvik pitaju, gledajući ih u pustim filmovima, kaže.
- Ima 15-ak morskih pasa, vrsta je "gluhi", tako ih zovu. Dva su duga po metar i po, a ostali su manji. S njima je bilo najviše problema jer morskog psa nije lako ni ulovit, a niti transportirat, osjetljiv je na bilo kakav šok, i tek nakon 15-20 dana prilagodbe možete računat da će sve bit u redu - objašnjava Mariani nadalje i kako se rodila ideja za akvarij.
- Prije jedno pet, šest godina sam kupija ovaj prostor i polako ga počeja uređivat. Netko me pita zašto baš u Vranjicu sve ovo. Pa, svaki prostor pokraj mora je za mene atraktivan, a ovde se snimalo i „Malo misto", na ovoj je lokaciji Luigi dolazija igrat na balote. Misto ima svoju priču... I tako sam razmišlja šta ću otvorit, ugositeljstvom se nisam tija bavit, to mi je prejednostavno bilo. Akvarij mi je izazov, ima svoja iznenađenja.
A, kako san ja porijeklom iz Komiže, otac mi je pomorac, ja san navigava i cili život san uz ribe, a u sjećanju mi je živo osta i onaj akvarij na Institutu di san iša ka dite, tako se sve nekako i izrodilo - kaže šjor Kuzma, a tu je, veli, i velika obitelj.

Vanjski bazen za vatanje ribe
- Sedmero je dice, studiraju, pa se nadam da će svak od njih ovde naći svoje misto nakon škole, da ovo postane obiteljski posal - vjeruje.
U vranjičkim akvarijima mogu se tako vidjeti razni morski stanovnici, murine, raže, hlap, kornjače, škarpine, pagari..., ali i brojne druge ribe kojih se još može uvatit i u vranjičkom akvatoriju ka šta su špar ili glamac.
U jednom kantuniću je i mali akvarij s brazilskim krokodilićem koji je stigao iz Nizozemske, čisto da bude još malo zanimljivije, govori. Osim riba akvarij ukrašavaju i brojni predmeti vezani uz more i pomorstvo koje je 59-godišnji Kuzma godinama skupljao, poput ronilačkog odijela od prije 50-ak godina koje je služilo za podvodne radove, tzv. šototajeri, kaže, stari ferali na petrolj kojima se išlo u ribe, na sviću..
Uz akvarij će biti i prigodna suvenirnica, a poslije na vanjskom bazenu i kakvi sadržaj gdje bi djeca mogla vježbat vatat ribu na udicu. Vranjičanima se ovakav sadržaj, kažu, sviđa, što nam potvrđuje i mještanin Mario Milišić, koji je upravo došao na dogovor radi subotnje fešte.


Projekt za razvoj Vranjica i Solina
Solinski gradonačelnik Blaženko Boban i Jelena Stupalo, direktorica solinske Turističke zajednice, naglašavaju kako je ovo projekt koji će puno značiti za razvoj Vranjica i grada Solina kao turističke destinacije i kako će ga podržati, a u tom pravcu su se investitoru pridružili i u pokroviteljstvu, odnosno organizaciji fešte za sam dan otvaranja, u subotu 10. svibnja.

Ulaznice deset eura
Prema riječima vlasnika, ulaznice će biti oko 10 eura za odrasle, za djecu negdje pola cijene, a dvoje djece i dvoje odraslih imat će sigurno neki obiteljski popust. Imat ćemo godišnje i mjesečne pokaze, a onda su tu i grupni obilasci za škole i vrtiće koji će biti po znatno nižim cijenama, najvjerovatnije četvrtina karte.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr