• hr
  • en
  • de
  • it

Ako bude stečaja, zbogom gradnji brodova

Kako je i dogovoreno, Uprava "Brodosplita" poslala je sindikatima (Nezavisnom, Radničkom te Sindikatu metalaca) prijedlog dokumenta "Program zbrinjavanja radnika u grupaciji Brodosplit". Dok sindikati ne daju suglasnost na taj dokument, nema ni govora o početku davanja planiranih otkaza, a koje bi pratile otpremnine.
- Dok ne usuglasimo program zbrinjavanja, nema ni govora o slanju radnika na Zavod za zapošljavanje. Dali smo naša mišljenja o programu zbrinjavanja - kratko nam je kazao Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata.
Osim općih podataka o društvu te povijesti svih državnih potpora izdanih splitskom brodogradilištu, u "Programu zbrinjavanja" navode se i planirani otkazi radnicima, iznosi otpremnina, pa ponovno zapošljavanje radnika... Ukratko, sve ono što su na nedavnom sastanku predstavnici nove Uprave "Brodosplita" i predstavnici radnika usuglasili, potpisali, a mediji detaljno izvijestili širu javnost.
No, ono što je pomnijim promatračima zapelo za oko u Programu zbrinjavanja, a koji potpisuje Darko Pappo, predsjednik Uprave "Brodosplita" i član uprave samoborskog DIV-a, nalazi se na stranici 13. navedenog dokumenta.
Naime, na toj se stranici objašnjava što bi stečaj "Brodosplita" mogao značiti za budućnost društva i njegovih radnika. Pa se tako navodi da u stečaju ne bi bilo mogućnosti da radnici dobiju otpremnine, te da bi ostali i bez ostalih prava, uključujući i pravo na otkazni rok.
No, i to je materija dobro znana većini škverana, ali ono što nije poznato sadržano je u gotovo dramatičnom dijelu teksta koji glasi: "... u slučaju otvaranja stečaja nad društvima u grupaciji ‘Brodosplit', u sljedećih 10 godina će biti pravno nemoguće na navozima ‘Brodosplita' i u hangarima pokrenuti brodogradnju kao temeljnu ili sporednu djelatnost. Na te je uvjete pristala Vlada RH i to je postao sastavni dio Ugovora o pridruživanju....".

Obratili smo se Ministarstvu gospodarstva, gdje su ostali začuđeni navedenom rečenicom.
- To što je navedeno nisu obveze koje je preuzela Vlada - stoji u očitovanju koje potpisuje Tomislav Cerovec, glasnogovornik Ministarstva.
- Ako društvo ide u stečaj, onda u konačnici ta pravna osoba prestaje postojati, imali bi pravo dovršiti započete poslove, ali ne i preuzimati nove poslove. Stečaj se provodi na način da se prodaje imovina društva pod određenim uvjetima: tržišna cijena ("best bidder"), neuvjetovano i transparentno. Onaj tko kupi imovinu može i dalje raditi iste poslove. Primjer je provedba stečaja "Željezare Split".
Ovo na što se pozivaju u programu zbrinjavanja ne stoji u Ugovoru o pristupanju Hrvatske u Europsku uniju, Prilog VIII., i nije obveza koju je preuzela Vlada. Ugovor o pristupanju obvezuje na provedbu restrukturiranja i privatizacije brodogradilišta u teškoćama, te ne navodi zabranu djelatnosti brodogradnje za razdoblje od 10 godina u slučaju provedenog stečaja nad društvom - objašnjava glasnogovornik Cerovec.
Je li dramatična rečenica o desetogodišnjem moratoriju na izgradnju brodova u uvali Supaval u slučaju stečaja škvera samo slučajna pogreška, kardinalna omaška ili, pak, nešto treće, pokušali smo razjasniti u Upravi "Brodosplita". Ondje su poručili da program zbrinjavanja radnika nije tema za javnu raspravu.
- Prijedlog programa zbrinjavanja radnika, koji je prihvaćen na nedavnom sastanku Uprave "Brodosplita" i predstavnika svih triju sindikata koji djeluju u "Brodosplitu", u fazi je savjetovanja i ne može biti predmet javne rasprave preko medija - poručio je Josip Jurišić, glasnogovornik škvera.

Za 21 šefa 700 kandidata
Na natječaj za 21 direktorsko mjesto, koji je raspisan prošli mjesec, javilo se čak 700 kandidata. Riječ je o čelnim mjestima proizvodnih cjelina u škveru, poput proizvodnje metalnih konstrukcija, ljevaonice, škverske alatnice, izrade trupova, pa čak i novog direktora buduće proizvodnje vjetrostupova. U tijeku su razgovori s kandidatima, a imena novih šefova znat će se do sredine srpnja.

Izvor: www.slobodnadamacija.hr