• hr
  • en
  • de
  • it

Agena Marin razvija još veću podmornicu

Nakon što je njihova polupodmornica postala pravi hit, biogradska tvrtka Agena Marin razvija sada veću podmornicu kapaciteta 55 putnika. Za njezin razvoj dobili su nedavno i 620 000 kuna bespovratnih sredstava ministarstva poduzetništva, javlja Radio Zadar.
Prototip polupodmornice postoji od 2005-te godine. Upravo je taj prvi dio bio najteži kaže direktor tvrtke Mladen Peharda:
''Prvenstveni dio je bio probiti papirologiju, budući da kad smo na početku dolazili s idejom, bili smo lokalni redikuli i nikom nije bilo jasno što hoćemo napraviti. Jako je malo bilo podrške iz institucija, tako da je bilo je jako, jako teško''.
3 godine nakon što su počeli s proizvodnjom, njihove polupodmornice sad već pokrivaju gotovo cijelu obalu od Umaga do Dubrovnika:
''Prošle godine smo imali pokrivenih 17 lokacija, ove godine ćemo doći sve skupa blizu 30''.
Sljedeći cilj im upravo i jest strano tržište:
''Mi smo više-manje svoj plan za Hrvatsku ispunili što se tiče ovog manjeg modela polupodmornica, sad smo u razvoju većeg, to je broj duljine 17 metara, kapaciteta 55 putnika, te počinjemo lagano raditi izvoz i pripremu kompletnu za vani''.
Za njezin razvoj dobili su i 620 000 kuna bespovratnih sredstava ministarstva poduzetništva. U planu im je i širenje proizvodnje budući da im je sadašnja hala već postala premala. Također, ističe, Peharda, osim razvoja turističkih polupodmornica, cilj im je razvoj i drugih komercijalnih turističkih brodova.

Izvor: www.ezadar.hr