• hr
  • en
  • de
  • it

Afera u Jedriličarskom savezu

Ministrica Anka Mrak-Taritaš, nakon što su je "Slobodna Dalmacija" objavila priču s Jedriličarskim savezom, izjavila je za Dnevnik 3 HTV-a kako njezin sin nikada neće uzeti taj novac te da će postupiti, ako do odlučivanja dođe, prema odluci povjerenstva.
Ministrica graditeljstva od 15. prosinca 2012. predsjednica je Hrvatskog jedriličarskog saveza (HJS), a nije joj dugo trebalo da se u kući jedrenja okruži ljudima kojima vjeruje i s kojima je u bliskom odnosu.
Prvi među njima je njezin suprug Zlatko Taritaš koji je široj javnosti postao poznat otkako je izbila priča o njegovu zapošljavanju u državnoj tvrtki "Plinacro". Ministrica je tada brzo reagirala i kazala kako će njezin suprug dati otkaz u toj tvrtki.
Nitko do sada, međutim, nije potegnuo pitanje instaliranja tog istog Zlatka Taritaša u jedno od ključnih tijela HJS-a. Naime, Zlatko Taritaš izabran je u Vijeće za natjecanje HJS-a nakon što je njegova supruga i hrvatska ministrica postala predsjednica Saveza! Do tada nije obnašao nikakve ozbiljne dužnosti u Savezu, niti je jedriličarski trener, niti je sam bio ozbiljni jedriličar.
U intervjuu za "Slobodnu Dalmaciju" ministrica nam je kazala kako su ona i suprug jedriličari iz zabave, da nikada nije bila niti na, kako je kazala, Mrdulju, već da je samo na krstašu s prijateljima prošla pokraj regate. Čim kaže Mrdulja, a ne Mrduja, dovoljno je da se iskusnim, istinskim jedriličarima digne kosa na glavi. No dobro, lako za to, ali što ćemo sa Zlatkom?
Dakle, Zlatko je izabran u Vijeće za natjecanje koje Izvršnom odboru HJS-a, među ostalim, i predlaže pravilnike, kriterije za sve i svašta, pa i za raspodjelu novca među jedriličarima. Naravno, zadnja je riječ Izvršnog odbora, ali tu je glavna Anka Mrak-Taritaš glavom i bradom, a savjetovat će je, između ostalih, i suprug Zlatko!
Predsjednik tog vijeća i veliki zagovaratelj aktualne predsjednice je Edo Fantela, otac našeg velikog jedriličara Šime Fantele koji je s Igorom Marenićem u klasi 470 osvojio niz velikih svjetskih i europskih medalja, a uz njega su članovi tog tijela Robert Sandalić, Jozo Višić, Damir Nakrst i - Zlatko Taritaš! Kažu nam poznati jedriličari kako je Zlatko vezan uz jedrenje tek kao - jedriličarski tata.

 

 Faksimil zapisnika sa sjednice Izvršnog odbora HJS-a na kojoj je Ivanu Taritašu dodijeljen novac

Da, u priči je i Ivan Taritaš, sin Anke i Zlatka, solidan laseraš koji je imao i nešto uspjeha na regatama, makar nikad na seniorskoj sceni nije briljirao. Primjerice, na svjetskim je prvenstvima u klasi laser bio na 81. mjestu 2006. godine, tri godine kasnije zauzeo je 27. mjesto, a 2010. plasirao se na 65. poziciju. Na regatama Svjetskog kupa ima jedno osmo i jedno deveto mjesto, u Miamiju i Helsinkiju, što su solidna ostvarenja. Ipak, lani je bio treći laseraš na Prvenstvu Hrvatske i prihvatimo to da, ako procijeni struka, i može ući u sustav financiranja.
No, ta je struka, između ostalih, i njegov otac Zlatko, a odluku donosi majka ministrica! I onda, na trećoj sjednici Izvršnog odbora HJS-a, održanoj u Zadru 19. veljače, Ivan je svrstan u treću kategoriju reprezentativaca s odrezanih 50 tisuća kuna za ovu sezonu. Ne dobije se novac odmah, nego se pravda nakon odrađenih natjecanja, no svejedno.
Stvar se, međutim, drastično promijenila na zadnjem sastanku Izvršnog odbora u Zagrebu prije dva dana kada je, kako doznajemo, Zlatko Taritaš kazao kako Ivan ipak neće koristiti namijenjena sredstva za ovu godinu jer iz klase laser prelazi u klasu finn! Zanimljivo kako su se toga u obitelji Taritaš sjetili tek sada, kada su sinu dodijelili 50 tisuća kuna i ostavili mu da odluči, bez pritiska, pa što Ivan kaže.
U svojim je izjavama Anka Mrak-Taritaš govorila i kako sin Ivan treba odlučiti između fakulteta i jedrenja, no 50 tisuća kuna imao je rezerviranih, da odluči bez pritiska. Odlučio se, čini se, za finn (teški olimpijski samac), klasu mahom težih jedriličara od onih u laseru kojom u Hrvatskoj vlada Ivan Kljaković Gašpić, i teško će se tu probiti na svjetskoj sceni.
No, u Hrvatskoj bi, recimo, umjesto treći u laseru mogao biti drugi u finnu, makar je i to upitno jer se finna uhvatio i Milan Vujasinović iz Splita... U novoj klasi ne bi ni trebao imati prava na sredstva koja je zaradio kroz drugu klasu.
Ministrica Mrak-Taritaš ušla je u hrvatsko jedrenje s idejom da razvija bazu, obogati konkurenciju u svim klasama, omasovi sport... No, u startu je krenula kao "slon u staklarnici". Porazbijala je puno toga, srušila mnoge temelje vrhunskog olimpijskog jedrenja koji su postavljani godinama prije nje.

Puno je onih koji se bune kontra njezina pristupa, a među njima je i dobar dio naših olimpijaca iz Londona, ali za sada se boje govoriti. Strahuju zbog mogućih posljedica u Savezu.
Na izborima u Biogradu u prosincu prošle godine tijesno je Mrak-Taritaš pobijedila, bilo je 61:59 u njezinu korist. Puno je malih klubova glasalo za nju, kako i ne bi kad je obećala razvijati bazu, širiti jedrenje, i bazu jedrenja, ali i glasačku bazu.
A, razmišlja predsjednica, na putu prema vrhu oni najbolji u olimpijskim klasama mogu se i sami snaći. Uz ona osnovna sredstva koja prime od HOO-a, a koja im proslijede kroz HJS. Jedriličarski kuloari žestoko su protiv aktualne predsjednice. Uskoro bi neki mogli i progovoriti...

Pobuna olimpijaca
Na HJS-ovu Izvršnom odboru (IO) u srijedu su predstavnici naših jedriličara u olimpijskim klasama potegnuli pitanje takozvanog pododbora za olimpijsko jedrenje. Takav je odbor postojao lani i brinuo se, zapravo, o kompletnom olimpijskom jedrenju. Jer, sami jedriličari i njihovi jedriličari najbolje znaju svoje potrebe. Primjerice, ako je Svjetsko prvenstvo klase Finn u Australiji, a klase 470 u Italiji, onda je jasno da su "fincima" puno veći troškovi, a radi se o istom rangu natjecanja. I tu treba biti fleksibilan, no aktualni IO na čelu s Ankom Mrak Taritaš unaprijed je odredio sredstva bez osjećaja za prave potrebe jedriličara. I to sada dio trenera i dužnosnika želi promijeniti, vratiti taj pododbor, o čemu je i bilo riječi u srijedu, no ostalo je to na ideji, kao inicijativa, ali bez konkretnih obrisa. Jer, vraćanjem pododbora za olimpijsko jedrenje znatno bi se smanjile ovlasti aktualnog Vijeća za natjecanje u kojem je, kako smo naveli, i ministričin suprug Zlatko Taritaš.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr