• hr
  • en
  • de
  • it

ACI-u koncesiju za marinu Slano

ACI Club Rijeka novi je koncesionar marine u uvali Slano, odlučili su vijećnici Skupštine dubrovačko-neretvanske županije koji su gotovo jednoglasno, uz samo jedan suzdržan glas nezavisne vijećnice Mire Buconić, izabrali ACI kao najboljeg ponuditelja za koncesiju u luci posebne namjene u Slanom u središtu općine Dubrovačko primorje.
Pročelnik Županijskog Upravnog odjela za turizam Maro Kristić skupštinarima je pojasnio kako je ACI istaknuo nabolju ponudu, obvezavši se isplatiti 5 kuna po metru četvornom koncesioniranog područja, uz promjenjivi dio od 5 posto ukupnog prihoda, te investiciju od 60 milijuna kuna, uz otvaranje novih 20 radnih mjesta.
Konkurent za koncesiju, dubrovački brodar Atlantska plovidba, posredstvom svoje tvrtke Atlant Marine Slano ponudila je 3,30 kuna po svakom od 66.279 "kvadrata" zakupljenog prostora), uz promjenjivi dio u iznosu od 4.29 posto ukupnog prihoda, 34 milijuna kuna ulaganja te zapošljavanje 30 ljudi.

Prijedlog AP da se Općini Dubrovačko Primorje tijekom trajanja koncesije plaća 7,5 posto dobiti odbačen je jer nije bio predmetom natječaja.
Atlantska plovidba svoju ponudu i dalje smatra povoljnijom od ACI-eve, dok zagrebačka INGRA najavljuje tužbu protiv Županije zbog neovlaštenog ustupanja projektne dokumentacije za slansku marinu trećoj strani, tj. drugim ponuditeljima za koncesiju.

INGRA je, podsjetimo, za nautički centar u Slanom zainteresirana još od 2004. kad je kao većinski vlasnik sa Dubrovačko-neretvanskom županijom osnovala tvrtku Južni Jadran Nautika d.o.o. Novoosnovana tvrtka s matičnom općinom Dubrovačko primorje osnovala je zatim društvo Marina Slano d.o.o.
Za ustupanje dokumentacije INGRA krivi Blaža Peza, tajnika Tajništva Županije, inače zamjenika predsjednika u Nadzornom odboru ACI-a. Iz vodstva INGRA-e ne vjeruju u Pezove tvrdnje o ostavci na mjesto u NO koju je podnio početkom 2012. godine.

Vijećnici Mato Franković (HDZ) i Miho Baće (HSLS) tražili su izuzeće od glasovanja od koncesionaru marine. Odlučili su se na to jer su obojica zaposlenici ACI-ja.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr