• hr
  • en
  • de
  • it

ACI u prvom kvartalu bruto dobit 32,3 tisuće kuna

Tvrtka Adriatic International Club (ACI) u prvom je tromjesečju ostvario prihode u iznosu 28,6 milijuna kuna, a bruto dobit je iznosila 32.314 kuna, izvijestili su danas iz ACI-ja.

Ostvarena bruto dobit je znatno bolji rezultat nego u istom razdoblju lani kada je ACI zabilježio gubitak u iznosu od 2,6 milijuna kuna.
Po podacima iz tromjesečnog financijskog izvješća koje je ACI objavio na Zagrebačkoj burzi, u prvom je tromjesečju ove godine ukupni prihod ACI-ja iznosio 28,6 milijuna kuna i u odnosu na isto razdoblje lani je povećan za 10 posto, dok su ukupni rashodi smanjeni za 1 posto, na 28,5 milijuna kuna.

U priopćenju tvrtke se navodi kako u ovoj godini nije bilo korekcije cijena, odnosno sve cijene usluga u ACI marinama ostale su na istoj razini kao i u 2010.
Poslovni prihodi ACI-ja u prvom su tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje lani povećani za 11 posto, na 28,5 milijuna kuna.

Iz ACI-ja pritom ističu da najveći udio u poslovnim prihodima ima prihod od stalnog veza koji sa 79 posto udjela u ukupnim poslovnim prihodima bilježi rast za 7 posto u odnosu na isto razdoblje lani i veći je za 1 posto od planiranog prihoda.
U sustavu ACI-ja je 21 marina, a tijekom prvog tromjesečja ostvarile su 22,6 milijuna kuna prihoda stalnog veza.

Najviši prihod od stalnog veza ostvarile su ACI marine Split i Dubrovnik, svaka po 2,5 milijuna kuna, ACI marina Opatija 2,3 milijuna kuna, ACI marine Umag i Cres po 2,2 milijuna kuna te ACI marina Rovinj 1,8 milijuna kuna.

U kategoriji dnevnog veza u prvom tromjesječju nije zabilježeno značajnije povećanje prihoda jer tranzit započinje s uskrsnim praznicima koji označavaju i početak nautičke sezone te ujedno i početak rada sezonskih marina, napominju iz ACI-ja.
Pritom dodaju da je tijekom ovogodišnjeg Uskrsa, odnosno u razdoblju od 18. travnja do 1. svibnja, u ACI marinama zabilježeno značajno povećanje uplovljavanja i brod dana. Tako je u cijelom ACI sistemu zabilježeno povećanje uplovljavanja od 152 posto, dok je broj brod dana povećan za 141 posto.
Od ukupno ostvarenog poslovnog prihoda u prvom tromjesečju 39,5 posto ili 11,3 milijuna kuna odnosi se na prihode na domaćem tržištu, dok se 60,5 posto ili 17,2 milijuna kuna odnosi na poslovne prihode ostvarene na stranom tržištu.

Iz ACI-ja posebno ističu da su u ovoj godini nastavili s trendom investiranja u marine s ciljem postizanja vrhunske kvalitete kapaciteta, te podizanja kvalitete pružanja usluga u cijelom sustavu.

Za 2011. godinu utvrđen je plan ulaganja u ukupnom iznosu od 72,2 milijuna kuna, a financirat će se iz vlastitih izvora, osim manjeg dijela ulaganja u travel liftove koja će biti financirana namjenskim kreditom, navode iz ACI-ja.

Izvor: www.mmpi.hr