• hr
  • en
  • de
  • it

ACI i crkva zajedno u biznis s bovama

Za veliki projekt ACI-ja o uvođenju sustava prepaid bova preko kojih bi se omogućilo preko tisuću vezova širom uvala na Jadranu i to bez izgradnje čvrstog uporišta, zainteresirana je i Crkva. Tu informaciju potvrdila nam je i Uprava ACI-ja.

"Mons. Miro Gabrić bio je prisutan na prvom sastanku na kojem je ACI-ju prezentirana ideja projekta Adria bove i gdje je gospodin izrazio želju Crkve da se putem tog projekta omogući otvaranje novih radnih mjesta te potakne daljnji razvoj lokalnog gospodarstva u otočnim sredinama", stoji u službenoj potvrdi ACI-ja na upit Indexa o tome koliko je u projekt "inteligentnih bova" uključen Kaptol.
Naime, projekt "Adria bove" u vlasništvu je tvrtke Sinergos Ekeo koja je u više navrata prezentirala projekt ACI-ju. Jedan od prioriteta danas već bivšeg direktora Brune Bonifačića bila je upravo provedba ovog projekta i to na način da zajedno s tvrtkom Synergos osnuje zajedničku tvrtku u kojem bi ACI imao većinski udio.
"Ovim projektom bi dosadašnja praksa divljih privezišta u kojima nije moguća kontrola priveza, u kojima država ne ostvaruje prihode i u kojima nautičari namjerno ili nenamjerno onečišćuju i sidrenjem uništavaju prirodno bogatstvo hrvatskog Jadrana prerasla u jedan legalan i kontrolirani nautički sustav privezišta u zaštićenim uvalama koji bi višestruko pridonio razvoju nautičkog turizma Hrvatske. Projekt pretpostavlja i uključivanje lokalnih zajednica koje bi pružile podršku u sferi održavanja čistoće uvala, kontrole priveza, odvoza smeća sa brodova, te putem angažiranja lokalnih tvrtki u segmentu pružanja dodatnih usluga nautičarima", rekli su nam u ACI-ju dodajući da ACI nije ušao u poslove s tvrtkom Synergo Eko, već je poslovnim modelom razmatrana mogućnost osnivanja nove tvrtke u kojoj bi ACI imao značajno veći kontrolni paket.
Projekt "prepaid bova" ili "inteligentnih bova" krenuo je još za vrijeme prošle Vlade, a tada je taj projekt "gurao" potpredsjednik Vlade Domagoj Milošević koji je bio zadužen za investicije. Index je u posjedu zapisnika jednog od sastanaka gdje je Dario Lovrić direktor Synergosa zastupao mons. Mija Gabrića koji je bio zauzet zbog drugih obveza.
Predsjednik Uprave ACI-ja Bruno Bonifačić, čija se smjena očekuje danas tijekom dana, prezentirao je projekt inteligentnih bova kao gotovo rješenje, no nitko zapravo u Vladi ni u upravi nije znao za detalje istog projekta.
Inače, Bonifačičevu smjenu najavio je Index sredinom lipnja uslijed kadrovske bitke stranaka u koaliciji. Tada smo napisali da je u ACI kao član Uprave doveden Dražen Nikolić navodno uz blagoslov vrha SDP-a, a to su Zoran Milanović i njegova savjetnica Zinka Bardić. Nikolić je napustio unosno mjesto predsjednika uprave Reiffeisen Consultinga kako bi od 1. ožujka karijeru nastavio kao član uprave ACI Cluba i to za puno manja primanja.

Smijenjen šef Uprave ACI-ja Bruno Bonifačić
Nadzorni odbor firme ACI d.d. na današnjoj sjednici odlučio je smijeniti šefa Uprave ACI-ja Bruna Bonifačića.
"Navedena Odluka obrazložena je činjenicom da predsjednik Uprave nije postupao sukladno Poslovniku o radu Uprave kojeg je Nadzorni odbor donio na sjednici održanoj dana 29. siječnja 2013. godine, odnosno da nije sazivao sjednice Uprave već je odluke donosio bez konzultacija sa članom Uprave i upoznavanja člana Uprave o istima, što je dovelo do nemogućnosti Uprave za uredno obavljanje poslova vođenja Društva te nanijelo štetu ugledu i poslovanju Društva", stoji u priopćenju ACI-ja.
Nadzorni odbor je također donio Odluku da se privremeno, do izbora nove Uprave, jedinim članom Uprave - direktorom Društva imenuje preostali član Uprave Dražen Nikolić.
Podsjetimo kako smo pisali da se u ACI-ju vodila stranačka borba između Bonifačića i Nikolića koji je navodno doveden u ACI uz blagoslov vrha SDP-a, a to su Zoran Milanović i njegova savjetnica Zinka Bardić. Nikolić je napustio unosno mjesto predsjednika uprave Reiffeisen Consultinga kako bi od 1. ožujka karijeru nastavio kao član uprave ACI Cluba. Nikoliću je navodno glavni zadatak bio smjena Bonifačića, kako bi se navodno provela ideja prodaje ACI-ja stranim fondovima da bi se izvuklo što više novca za državni proračun.
Bonifačić je krajem svibnja ove godine već zatražio smjenu Nikolića iz Uprave ACI-ja, iako je ovaj u ACI-ju bio tek tri mjeseca. No, na kraju je Nikolić smjenio Bonifačića te preuzeo kontrolu nad ACI-jem.
Kako doznajemo jedan od razloga za smjenu navodno je bio upravo projekt prepaid bova a za taj posao bio je zainteresiran i Kaptol. Bonifačiću se zamjeralo da nije o tome informirao Nadzorni odbor.
No pravi razlog zapravo je kadroviranje. Naime, Bonifačić je povećao Upravu za gotovo tri puta s obzirom da je bivša uprava imala jednog člana Uprave i 4 direktora odjela. Među onima koji su "maknuti" od strane Bonifačića bili su članovi SDP-a ili oni bliski toj stranci. Bonifačić je bio na čelu ACI-ja niti pola godine, a doveden je kao "vrhunski stručnjak".
Nikoliću se s druge strane zamjera soliranje u projektima te posebno sumnjiv ugovor s agencijom BBDO kreativnom agencijom bez i to bez natječaja. No, optužbe na njegov račun za sada nisu razmatrane.

Izvor članaka: www.index.hr