• hr
  • en
  • de
  • it

Abramoviču, uplovi sa svojom flotom!

Ruski bogataš Roman Abramovič gotovo bi svoju cjelokupnu skupu privatnu flotu, izuzevši 169 metara dugog Eclipsa, ubuduće mogao držati u šibenskoj Mandalini.

Naime, Šibenik je napokon dočekao taj dan da uđe u nautičke karte najbogatijih jahtaša svijeta.
Najdalje do kraja veljače u Mandalini će biti dovršeni građevinski radovi u marini za megajahte koja će imati čak 79 vezova za plovila dužine do respektabilnih 140 metara.

Marina je u mogućnosti osigurati jahtašima priključak električne energije do 600 ampera, što Mandalinu, uz iznimno sigurne uvjete priveza, čini jedinstvenom lokacijom za prihvat jahti na istočnome Mediteranu.

Mandalina će, dakle, bez problema moći ugostiti Abramovičevu 115 metara dugu Lunu i 110-metarsku Extasy te 115 metara dug Pelarus u vlasništvu njegove bivše supruge Irine.

Bit će mjesta i za česte goste Jadrana i šibenskog akvatorija Paula Alena i Billa Gatesa, suvlasnike Microsofta koji često do Skradina "skoknu" sa svojim 126 metara dugim Octopusom.

Vez u Mandalini dostatan je i za 139 metara dugu jahtu Al Salamah ministra obrane Saudijske Arabije, sultana bin Abdulaha Azisa.
Na ovoj lokaciji bit će mjesta i za najbržu jedrilicu na svijetu, 75-metarsku Phoceu koja je već "okusila" Mandalinu, gdje je bila na remontu a zatim više mjeseci provela i na vezu postojeće marine.
- Do kraja veljače ove godine područje suhe marine i većeg prostora za parkiranje bit će na raspolaganju vlasnicima vezova, dok će novi uredski i skladišni prostori s modernim sanitarnim čvorovima biti dovršeni u travnju - kažu nam u Nautičkom centru Prgin u okviru kojega već postoji marina sa 367 vezova za plovila do najviše 80 metara.

Iako je u gradnju marine za megajahte prvotno bilo u planu uložiti oko 16 milijuna eura, posljednje procjene govore da će u konačnici ova investicija dostići 18 milijuna eura.
- Mandalina Marina postaje omiljena matična luka brojnim megajahtama zbog idealne lokacije u središtu hrvatske obale, u blizini dviju međunarodnih zračnih luka u Splitu i Zadru i u najatraktivnijem plovnom području u blizini čak četiriju nacionalnih parkova: Krke, Kornata, Paklenice i Plitvičkih jezera.

Stara gradska jezgra grada Šibenika s katedralom sv. Jakova pod zaštitom Unescoa sa srednjovjekovnom i renesansnom baštinom savršena je živuća pozornica koja svake godine ugošćava mnogobrojna događanja i festivale - kažu nam predstavnici turske kompanije Dogus Grupe koja je i većinski vlasnik buduće marine i hotela u neposrednoj blizini čija bi gradnja uskoro trebala početi.

Dio lanca D-marine Dogus Grupe
Šibenska Mandalina marina dio je lanca D-marine Dogus Grupe koja ima više luksuznih marina na obalama Egejskog mora i kao takve nude se u paketu bogatoj nautičkoj klijenteli.
Očekuje se da će Dogus Grupa u taj respektabilni lanac marina u istočnom dijelu Mediterana uskoro uvezati i marinu Dalmacija iz Sukošana sa 1200 vezova, najveću marinu na Jadranu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr