• hr
  • en
  • de
  • it

´Zrmanja´ već odvezla dvije ture

"Zrmanja" ima zapremninu 95 vagona, što znači da je odobreno ukupno 190 vagona vode. Prvi dio odvezen je u petak, drugi dio danas, a ostatak će sljedećih dana dijelom biti ispražnjen u vodospremi na Silbi, a dio distribuiran domaćinstvima na Premudi, rekao je jučer Patrk.

Zbog suše, natprosječne za ovo doba godine, vodonosac "Zrmanja" ovih dana, mjesec dana ranije nego obično, razvozi vodu po žednim zadarskim otocima.
Kako je Zadarski list izvještavao, već prije mjesec dana su otočani nadležnom djelatniku Vodovoda predavali zahtjeve za dostavu vode, a predsjednici otočnih mjesnih odbora su se sastali s Ivicom Katićem, pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu i razvoj otoka pri Gradu Zadru te se dogovorili da se liste narudžbi predaju nadležnima u zadarskom Vodovodu. Također su poduzeti potrebni koraci prema Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, koje odobrava novac za subvencioniranje troškova prijevoza vode za zadarske otoke.

Kad se u obzir uzme da je, primjerice, na otoku Molatu, gdje godišnje prosječno padne 800 litara kiše na četvorni metar, u zadnjih godinu dana bilo dvostruko manje oborina, rana nestašica vode nije nikakvo čudo.
Direktor zadarskog Vodovoda Hrvoje Patrk informira nas da su za "prvu ruku" odborene količine vode koje u vodonosac "Zrmanja" stanu u dva puta.

- 'Zrmanja' ima zapremninu 95 vagona što znači da je odobreno ukupno 190 vagona vode. Prvi dio odvezen je u petak, drugi dio danas, a ostatak će sljedećih dana dijelom biti ispražnjen u vodospremi na Silbi, a dio distribuiran domaćinstvima na Premudi, rekao je jučer Hrvoje Patrk.
Naime, za sada su stigle narudžbe s otoka Molata, Oliba, Ista i Silbe, a ukupno je naručeno manje od 190 kubika vode. No, kako nas je izvijestio predsjednik MO Premuda Milivoj Deroko, ovih je dana nadležnom upravnom odjelu u Gradu Zadru poslano i 15-ak zahtjeva s Premude.
Bilo kako bilo, u Vodovodu očekuju da će im Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture uskoro poslati svog odabranog predstavnika povjerenstva kako bi se mogao raspisati natječaj za usluge prijevoza vode vodonoscem na otoke u sastavu Grada Zadra u 2012. godini. Obično natječaj bude raspisan krajem ožujka, a ove će se godine to vjerojatno dogoditi i nešto ranije.
- Otocima je voda bila hitno potrebna pa je tako, kako se ne bi gubilo vrijeme na javnu nabavu, postignut dogovor da će novac za subvencioniranje razlike u cijeni vode biti isplaćen retroaktivno, a jamac za to je Grad Zadar. Naime, Vlada svake godine subvencionira razliku u cijeni kubika vode koja se plaća u Zadru i cijene vodonosca koji ima cijenu prijevoza od oko 60 kuna po kubiku vode, pojasnio je Patrk.
Podsjetimo da je prošle godine vrijednost javne nabave za usluge prijevoza vode vodonoscem na otoke u sastavu Grada Zadra iznosila 2.600.000 kuna.
- Mislim da ove godine neće biti potrebno ići na veće iznose jer su lani na zadarske otoke prevezene rekordne količine vode. Naime, godišnji prosjek je između 25 i 30 tisuća kubika, a prošle su godine na zadarske otoke prevezene čak 54 tisuće kubika vode, rekao je Patrk.

SVE MANJE VODE U BOKANJAČKIM BUNARIMA
Koliki su razmjeri suše može se zaključiti i po podacima o razini vode izmjerenim ovih dana u Vodovodovim bunarima na Bokanjcu. Naime, prema riječima Hrvoja Patrka lani je u ovo doba u bokanjačkim bunarima razina vode iznosila deset metara, a danas manje od jednog metra!


Izvor: www.zadarskilist.hr