• hr
  • en
  • de
  • it

´The Black Fish´u akciji na Ugljanu

Tko zna koliko je stotina plavorepih tuna prošlu nedjelju pobjeglo iz svojih kaveza kraj otoka Ugljana u zadarskom arhipelagu. Materijalna šteta koju je pretrpjela Kali-tuna, najveća hrvatska firma koja se bavi uzgojem tune, vjerojatno je bila ogromna.

Pod okriljem noći eko-aktivisti okupljeni oko udruge "The Black Fish" krenuli su u akciju. Navukli su ronilačka odjela i boce, te se bez većih problema provukli pokraj naoružanog osiguranja koje danju i noću nadzire vrijedne kaveze. Noževima su aktivisti uništili kaveze i pustili na slobodu tune koje bi inače završile u kuhinji nekog restorana u dalekom Japanu.
Iako se ovaj incident dogodio prije gotovo tjedan dana, hrvatska javnost za njega nije čula. Organizacija "The Black Fish" o akciji je izvijestila na svojim internetskim stranicama, ali odjeka u domaćim medijima nije bilo. No, tema nije promakla Guardianovom novinaru Georgeu Monbiotu, koji je u najuglednijem britanskom dnevnom listu zadužen upravo za ekološke teme.

Da je do napada na kaveze doista došlo, potvrđeno nam je u OKC-u PU zadarske. Policiji je prijavljeno oštećenje kaveza u moru, odnosno kidanje užadi koja spaja mrežu s površinskom konstrukcijom kaveza. Iz policije također doznajemo da su u sklopu istrage vršena postupanja prema nekim stranima državljanima, ali ništa nije dokazano.
Aktivisti organizacije "The Black Fish", koji su preuzeli odgovornost za oštećenje kaveza i puštanje tune na slobodu, već tjednima se nalaze u Hrvatskoj i istražuju industriju uzgoja tune. Akcija na Ugljanu je, kako kažu, samo početak kampanje koja će razotkriti prljave poslove ribarske industrije u Mediteranu.
Sličnu akciju, ali bez uspjeha, pokušali su u siječnju ove godine izvesti aktivisti udruge Animal Liberation Front. Aktivisti ALF-a spremno su, usprkos hladnoći, u noći 27. siječnja uskočili u more i pokušali potrgati kaveze Kali-tune, ali to im nije pošlo za rukom. Nisu uspjeli osloboditi niti jednu ribu.
Za Guardianovog novinara Monbiouta, pripadnici "The Black Fisha" i sličnih organizacija koje se bore za očuvanje ekološke ravnoteže su pravi heroji modernog doba. Monbiout, naime, ističe da međunarodni zakon, zahvaljujući opstrukcijama japanske vlade, trenutno ne čini ništa kako bi spriječio ekocid nad plavorepom tunom, vrstom ribe koja je vrlo bitna za očuvanje ravnoteže u svjetskim morima.
Mnoge države ne provode čak ni malobrojne zakone usmjerene prema zaštiti morske flore i faune, pa se tako u Mediteranu često bilježe slučajevi izlova ogromnih, štoviše nedozvoljenih, količina vrlo mladih primjeraka plavorepe tune, koje se zatim u kavezima uzgaja dok ne dosegnu određenu veličinu da bi ih uzgajivači mogli preprodati na japanskom tržištu.
Plavorepa tuna zbog takve se prakse ne uspijeva razmnožavati, te joj prijeti izumiranje. "Čak i kada njihovi brodovi love veće količine tune nego što je dozvoljeno, čak i kada love van sezone ili love manju ribu nego što bi smjeli, vlade nekolicine mediteranskih država ne čine ništa.
ŽDrugim riječima, sudjeluju u ekocidu", ogorčen je Monbiout, koji napominje da je i Hrvatska jedna od takvih država.

Izvor: www.index.hr