• hr
  • en
  • de
  • it

´Spasimo vodu – Spasimo našu budućnost´ u Murteru

Međunarodna razmjena mladih "Lets save Water - Lets save our future" ("Spasimo vodu - spasimo našu budućnost") po prvi puta održala se u Murteru u hotelu Colentum u razdoblju od 15. -24. listopada 2011.

Trideset i petoro mladih iz Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Rumunjske i Srbije zajedno je devet dana sudjelovalo na razmjeni mladih otkrivajući važnost vode kao dragocijenog resusursa.
Na razmjeni su se koristile metode poput teambuilding igara, simulacijskih vježbi, vježbi igranja uloga, natjecanja, prezentacija, otvorenih rasprava, kreativne radionice i dr.

Na Razmjeni je gostovao gdin. Ivo Marušić, voditelj projekta kanalizacije Murter-Betina koji je sudionicima održao kratko predavanje o uvođenju sustava kanalizacije na otoku Murteru čime će se riješiti velik problem otpadnih voda s kojima se otok suočava osobito ljeti.
Sudionici Razmjene posjetili su nacionalne parkove Krka i Kornati, grad Šibenik i mnoge druge znamenitosti našeg kraja. Obje javne ustanove poduprle su su ovaj projekt besplatnim ulaznicama u Parkove čime im se ovom prilikom zahvaljujemo.
Mladi su također radili na stvaranju likovne izložbe koja komunicira važnost vode kroz povijest i u budućnosti. Izložbu je u predvorju OŠ „Murterski škoji u nedjelju 23. listopada 2011. u 17:00 sati otvorila predsjednica Udruge Argonauta dr.sc. Martina Markov Podvinski kada su sudionicima podijeljeni i certifikati Razmjene. Likovni radovi koje su sudionici napravili biti će izloženi u predvorju Škole još dva tjedna.
Sve u svemu sudionici su bili oduševljeni ljepotama našeg kraja, usvojili su mnoga korisna znanja o vodi kao resursu, imali su priliku naučiti nešto više o međusobnim razlikama i sličnostima te razvijati veze i uspostaviti buduću suradnju.
Ovaj projekt je svojevrstan nastavak projekta „Voda - izvor života" koji se krajem prošle godine održao u gradu Probištipu u Makedoniji, a na kojem je sudjelovalo petoro mladih Murterina. I ovaj projekt održati će se u sklopu programa EU 'Mladi na djelu'. 

Luka Ježina, mag. oec.
Voditelj Edukacijskog centra za održivi razvoj otoka i priobalja
Udruga Argonauta