• hr
  • en
  • de
  • it

´Sedam bisera´ između dva UNESCO-ova grada

Kaštela, smještena između dva UNESCO-ova grada Splita i Trogira, mogla bi ubrzo vratiti sjaj nekadašnje turističke rivijere. Zanimljivo je da je projekt njihove revitalizacije pod nazivom " Sedam bisera" pokrenuo britanski arhitekt, sada stanovnik Kaštela, uz veliku potporu britanskog veleposlanstva u Hrvatskoj.
Ne kaže se uzalud da oči stranca gledaju razumom, a domaćina srcem. Ono što su Kaštelani u godinama surove industrijalizacije i divlje izgradnje već prežalili stranci doživljavaju kao golem potencijal kojemu treba što prije vratiti nekadašnji sjaj.
Znamo da je gospodarstvo Kaštela posljednjih godina u teškoćama. Industrija je nestala i neće se vratiti i zato sada treba gledati unaprijed. Turizam je šansa za ovdašnje ljude, ali moramo se podsjetiti da svaki turist ne želi samo ležati na plaži, provoditi vrijeme na suncu. Oni sve više traže osmišljenu ponudu - takozvani paket usluga i smisao je ovog projekta staviti turizam na nove temelje, ističe britanski veleposlanik u RH David Slinn.
Ovaj projekt ne bi trebao samo zacrtati razvojne okvire, već razviti viziju da je Hrvatska mjesto u koje mogu doći stranci i uložiti u održivi razvoj. Ovaj predivni zaljev smješten između Trogira i Splita zaboravljeni je biser i to je razlog zašto smo ga tako nazvali, jer kao što znate - o njima se morate brinuti da ne izgube sjaj, rekao je britanski arhitekt Stuart Hall.
I tako su Britanci alarmirali svjetske stručnjake, okupili međunarodnu skupinu profesora i studenata građevine i pokrenuli projekt s kojim su u pravo upoznali i ovdašnje domaćine.
Prva im je namjera ojačati pomorsku infrastrukturu, povezati brodskom linijom Split, Kaštela i Trogir te napraviti šetnicu preko Kaštela.
Bila bi to jedna svjetska turistička promenada od 15 kilometara koja bi spajala Dioklecijanovu palaču u Splitu i staru trogirsku jezgru te sve dvorce u Kaštelima, kaže splitsko-dalmatinski dožupan Visko Haladić.
Na projektu Sedam bisera tijekom srpnja radit će skupina arhitekata s europskih sveučilišta, a u njegovoj se realizaciji računa na novac iz europskih fondova koje sami najčešće nismo znali privući.

Izvor: www.hic.hr