• hr
  • en
  • de
  • it

"Riječki čovjek" mora spasiti terminal u Pločama

Novi voditelj izgradnje terminala za rasute terete u luci Ploče je Siniša Radaković, diplomirani inženjer građevinarstva, kojeg je na 14 mjeseci angažirala Lučka uprava Ploče, nakon što je 400 milijuna kuna vrijedan projekt zapao u probleme.

Podsjetimo, taj terminal gradi se u okviru Projekta integracije trgovine i transporta, koji ima cilj razvijanje trgovine na paneuropskom prometnom koridoru Vc, putem povećanja kapaciteta i kvalitete usluga na južnom kraju koridora s posebnim naglaskom na pločansku luku.

Procijenjeni troškovi Projekta su 183,5 milijuna dolara, od kojih Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD) financira 142 milijuna dolara, Vlada oko 27 milijuna, a Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) 14 milijuna dolara, a dosad je iskorišteno 63,4 milijuna dolara od strane IBRD-a.

Petorica predstavnika Vlade u Upravnom vijeću Lučke uprave (Nikola Mendrila, Ivo Karamatić, Ante Jelčić, Ivo Matković i Goran Ižotić) dala su suglasnost za novog voditelja izgradnje, kap. Ivan Pavlović, kao predstavnik lučkih koncesionara, te gradonačelnik Krešimir Vejić nisu se uopće očitovali, dok je Marija Vučković (HDZ), dožupanica dubrovačko-neretvanska, odbila dati suglasnost.

Ravnateljica Lučke uprave Deša Rathman smatra da je riječ o izuzetno složenome zahvatu, koji se u pločanskoj luci provodi od 2007. godine.

- To traži visoku razinu stručnosti i kompetentnu osobu, koja će pridonijeti da terminal rasutih tereta bude završen do planiranoga roka, dakle do kraja lipnja 2014. godine. Dipl. ing. Radaković slične je projekte već vodio u riječkoj luci - naglasila je Rathman i dodala da procijenjeni troškovi angažiranja vanjskoga voditelja, što je savjetovala i Svjetska banka, iznose oko pola milijuna kuna.

Dožupanica Vučković podsjetila je kako se cjelokupni projekt, unatoč brojnim problemima koji su pogodili međunarodnu trgovinu i financije, s implikacijama na javne i privatne sektore u našoj zemlji i inozemstvu, do prošle godine odvijao odlično, te da su izvješća o provedbenim aktivnostima podnošena Hrvatskom saboru i nema nikakvih podataka o eventualnim primjedbama.

- Zbog čega je promijenjen dosadašnji voditelj projekta, i to bez slike o odgovarajućem rješenju u trenutku promjene? Tko od novih zaposlenika može pomoći u realizaciji najvažnijeg projekta u Lučkoj upravi Ploče? Vjerujem da je svrha novog zapošljavanja istovjetna cilju, a to je razvoj trgovine i usluga preko luke, jer u suprotnom ovaj potez nije opravdan.

- Očekujem da će povećani troškovi rada utjecati na što bolje vođenje projekta unutar netom promijenjenog unutarnjeg ustrojstva Lučke uprave Ploče. U protivnom proizlazi da nova organizacija za koju su plaćeni konzultanti i povećani troškovi u posljednjih pola godine uzrokuju potrebu angažiranja vanjskih voditelja projekta - ustvrdila je dožupanica.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr