• hr
  • en
  • de
  • it

´Plovput´ gradi brod betonaru od 60 milijuna kn

Splitski "Plovput", državna tvrtka za održavanje plovnih putova na Jadranu, odlučila je medernizirati flotu svojih radnih brodova, te će u skoroj budućnosti dobiti novogradnju - brod betonaru - vrijednu 60 milijuna kuna.
Za tu svrhu Vlada je na svojoj posljednjoj sjednici odobrila "Plovputu" da se ugovori kredit sa Societe Generale-Splitskom bankom, vrijedan 37 milijuna kuna, dok bi ostatak novca osigurala splitska tvrtka iz vlastitih izvora. Riječ je o brodu radnog naziva "Plovput 48", dugom 48,2 metra, koji bi služio za izgradnju i održavanje objekata sigurnosti plovidbe, za obavljanje hidrograđevinskih radova i opskrbu svjetionika.

Novogradnja bi preuzela veliki dio poslova koji radnici te državne kompanije obavljaju ploveći na jadranskim veteranima "Svilaji" i "Sušcu", te brodu radionici "Svjetionik".
Prema objavljenim podacima, kredit od 37 milijuna kuna otplaćivao bi se do 2029. godine, uz kamatu od 4 posto. Čelnici "Plovpuuta" procjenjuju da će uspješno obaviti složeni projekt, a svoj optimizam temelje i na činjenici da tvrtka niz godina posluje pozitivno, te da su lani ostvarili dobit od gotovo 7 milijuna kuna. Kompanija, kako tvrde, nije kreditno opterećena i potpuno je likvidna, te sve svoje obveze ispunjava u zakonskom roku. U prilog tome idu i pozitivne poslovne prognoze za sljedeće razdoblje.

Izvor: www.slobodnadlamacija.hr